RSE: SAD zabrinute zbog ostavki srpskih policajaca na severu Kosova 1Foto: EPA/MIKE THEILER

Američki Stejt Department izrazio je danas zabrinutost zbog poslednjih ostavki srpskih policajaca na severu Kosova i ocenio da je „neprihvatljivo da bilo ko, uključujući aktere povezane sa Srbijom, vrše politički pritisak na pojedince koji žele da se priključe policiji Kosova“.

 

Portparol Stejt Departmenta je u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) istakao da „policija Kosova pruža vitalne usluge svim zajednicama i građanima Kosova“.

„Osuđujemo svaki napor da se podriva različitost unutar njenih redova“, navodi se u odgovoru, uz poziv Kosovu i Srbiji da se vrate dijalogu o normalizaciji odnosa.

Najmanje sedam srpskih policajaca je prošle nedelje dalo ostavke, za šta su kosovske vlasti okrivile zvanični Beograd, koji se nije oglašavao o tim optužbama.

Inače, 46 novih srpskih policajaca su na severu Kosova počeli sa radom krajem jula i odmah su preko društvenih mreža počele da im se upućuju pretnje, što su zvaničnici Kosova i međunarodna zajednica oštro osudili.

Oni su primljeni nakon što je u novembru 2022, zbog odluke Vlade Kosova da ukine registarske oznake za gradove koje izdaju srpski organi, policiju Kosova napustilo oko 550 Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari