Kako ruski ambasador vidi tragediju u Banjskoj i scenario dešavanja u UN? 1(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da je policijska operacija kod sela Banjska jasno pokazala želju kosovskog premijera Aljbina Kurtija da zauzme sever Kosova, ali i „podršku Zapada tim planovima“.

Posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojem je prisustvovao i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, Bocan-Harčenko je ruskim novinarima rekao da se „nasilje prištinskih vlasti nastavlja“, prenosi agencija TASS.

„Prvo, Kurti je zauzeo otvorenu liniju osvajanja dela Kosova naseljenog Srbima. Druga stvar, koja je potpuno očigledna, je da Zapad ohrabruje Prištinu u tim aktivnostima. Apsolutno je jasno da se dijalog (u Briselu) koristi kao paravan za ono što se zaista dešava na Kosovu. Dijalog ne daje apsolutno nikakve rezultate, kao ni diplomatski kontakti sa predstavnicima vodećih zapadnih zemlje“, kazao je Bocan-Harčenko.

Povodom jučerašnjih sukoba naoružane grupe Srba i kosovske policije u selu Banjska na severu Kosova, Bocan-Harčenko je naveo da pripadnici misije Kfor, predvođene NATO-om, „ne samo da nisu ispunili zadatak, već su pomagali policijskim snagama u nasilju nad civilima“.

„Ne može se reći da nisu imali nikakvu ulogu, jer su doprineli eskalaciji i podržali nasilne akcije (kosovske policije) protiv civilnog stanovništva. Iako treba da ih štite, oni zapravo ispunjavaju naređenja NATO-a i Zapada. To je potpuno očigledno“, dodao je Bocan-Harčenko.

Naoružana grupa Srba blokirala je tokom noći subota na nedelju put na ulazu u selo Banjska, na severu Kosova, i zatim ubila policajca Afrima Bunjakua i ranila još jednog. Kosovska policija je saopštila da je ubila četiri napadača i uhapsila šest osoba, dve zbog direktnog učešća u napadu i četiri zbog pružanja podrške.

Bocan-Harčenko je rekao i da zapadne zemlje „nisu zainteresovane“ za održavanje sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu, na zahtev Beograda, i ocenio da će „kolektivno opstruisati“ njeno sazivanje.

„Dobro se sećamo te Vučićeve inicijative, opravdane i veoma blagovremene, koja je usledila posle još jednog povećanja napetosti, da se sazove vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu. Tu inicijativu je gotovo nemoguće realizovati, jer su zapadne članice Saveta bezbednosti, naravno, kategorički protiv takvog sastanka i neće dozvoliti da on bude održan“, kazao je ruski ambasador.

Bocan-Harčenko je naveo i da zemlje tumače Povelju UN u skladu sa sopstvenim interesima i prema „ozloglašenim pravilima Zapada koja su pisana za svaki pojedinačni slučaj“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari