Rusofobija je u Srbiji statistička greška (FOTO) 1Protest podrške Rusiji, Beograd Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Protest podrške ruskom narodu održan je večeras kod spomenika Caru Nikolaju Romanovu u Ulici Srpskih vladara. Skup su organizovale desničarske grupe među kojima je Narodna patrola, a pod parolom „Rusija i Srbija zauvek braća“.

Protestu je prisustvovalo više stotina građana (taj broj je tokom šetnje narastao na više hiljada) koji su nosili srpske, ruske i beloruske zastave, a na početku skupa čule su se himne Srbije i Rusije Vladimiru Putinu koji je prošlog četvrtka započeo vojnu invaziju na Ukrajinu.

Okupljeni građani naveli su da je cilj protesta podrške ruskom narodu opstanak na  vekovnom ognjjištu. Oni imaju poruku i za aktuelni režim u Srbiji za koji kažu da će slomiti zube na sankcijama Belorusiji i glasanjem protiv Rusije u Ujedinjenim nacijama.

Protesnom skupu pored pristalica desničarskih organizacija prisustvovali su profesor u penziji Miladin Ševrlić, Miroslav Parović, profesor i bivši poslanik Dejan Mirović, novinarka Ljiljana Bulatović, a Ispred bine bilo je parkirano i desetak motocikala, vlasništvo udruženja „Noćni vukovi“.

Ispred spomenika caru Nikolaju praktično su održana dva protesta podrške Rusiji. Ispred samog spomenika i bez ozvučenja okupljenim ljudima su se obratili predstavnici, kako su sebe nazvali, srpske kraljevske vojske u oradžbini koji su poručili da je došlo vreme da se Srbija oduži bratskoj Rusiji koja nas je uvek štitila i da su spremni da ratuju za Rusiju, ako ona to zatraži.

Tu je čitan i Očenaš, ali i skandidano – Kosovo je Srbija, Krim je Rusija.

Tom skupu se u jednom trenutku pridružio i neizbežni Simo Spasić, ali ga je obezbeđenje Narodnih patrola udaljilo.

Tačno u 18 sati započeo je i najavljeni skup, a sa bine su se učesnicima protesta obratili su se predstavnici ekstremno desničarskih organizacija – Damnjan Knežević iz Narodne patrole i Mladen Obradović iz Obraza.

Poručili su da će, ako Srbija uvede sankcije Rusiji posle izbora, izaći na ulice u duplo većem broju. Knežević je, između ostalog, poručio CNN-u, BBC-u i RTS-u, N1 „da je rusofobija u Srbiji statistička greška“ i da je „svakom Srbinu Rus brat“.

„Koliko god nas pritiskali sankcijama, nas 1992, a 2022. Rusiju, koliko god nas napadali i nudili svetlo, sve je to kap u moru za jednu slovensku dušu“, rekao je Knežević i dodao da „nema tog Srbina koji će Rusiji i Belorusiji uvesti sankcije“.

Obradović je rekao da „Rusija oslobađa čitav svet od Nato pretnji“ i da je danas „Putin pokazao ko je najjači i najhrabriji državnik na svetu“.
Skup je počeo intoniranjem himni Srbije i Rusije. Građani su nosili ruske i srpske zastave i uzvikivali „Rusija, Rusija“, „Srbi i Rusi braća zauvek“, „Izdaja, izdaja“ i „Vučiću Šiptaru, izdao si Srbiju“.

Sa skupa je poslata i poruka predsedniku Srbije i akatulenom režimu da će slomiti zube na sankcijama Belorusiji i glasanjem protiv Rusije u Ujedinjenim nacijama. Većinskoj opoziciji i NVO sektoru poručeno je da je rusofobija statistička greška u Srbiji.

Učesnici protesta potom su sa zastavom Rusije od desetak metara, krenuli u šetnju do ruske ambasade, pregazivši pritom zastave evropske unije koje su bile rasprostrte na asfaltu. Skup je završen ispred ruske ambasade, a iz te zgrade koja je bila gotovo u mraku, samo sa prozora jednog od spratova demonstratne su pozdavili upaljenom baterijom.

Organizatori skupa najavili su da će sledeće nedelje biti održana „velika litija podrške opstanku ruskog naroda na većnom ognjištu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari