Ružić: Nisu moguće mahinacije sa biračkim spiskovima 1Foto: FoNet

Birački sistem kako za Beograd, tako i za Srbiju, najažurniji je do sada i svaki građanin Srbije može da proveri svoj status u biračkom spisku, izjavio je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić.

On je za RTS rekao da aktuelna vlada nema šta da krije.

„U skladu sa zakonom, Ministarstvo dostavlja podatke koji se traže, a opozicija politizuje tu temu po ko zna koji put. Svi osnovi koji postoje za brisanje nekog iz biračkog spiska su kriterijumi po kojima se to i rešava“, kaže Ružić. Napominje da mahinacije nisu moguće.

„Sada je najažurniji jedinstven birački spisak kako za Beograd, tako i za celu Srbiju. Kada pogledamo brojke po opštinama, vidimo da je težnja ljudi da se nasele u Beogradu“, napominje ministar.

Naloženo je, kaže, da se sva četiri osnova za brisanje nekog iz biračkog spiska sprovedu.

„Opozicija ima kompleks, strah i nesposobnost da se organizuje ali i svest da će proći loše na izborima i zato pravi probleme. Mahinacije u eri digitalizacije nisu moguće“, smatra Ružić.

Ističe da svaki građanin Srbije može da proveri svoj status u biračkom spisku na sajtu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

„Ne bih se složio sa opozicijom da su imali neprijatna iskustva sa biračkim spiskovima. To je poslednji put bilo 1996, 1997. godine, ne sećam se posle toga. Nemaju pravo da dezinformišu javnost. Birački spisak nikada u istoriji Srbije nije bio ažurniji“, kaže ministar Ružić. On očekuje da izbori u Beogradu budu u prvom kvartalu sledeće godine.

„Očekujem i da strateško partnerstvo između SNS-a i SPS-a ponovo pokaže rezultat i afirmiše sve što je urađeno u prethodne tri i po godine. Svima je dobro poznato da je kadrovski potencijal SPS-a jak i imamo plejadu asova koje možemo da kandidujemo na odgovorne funkcije. Razmišljamo o Aleksandru Antiću i Milutinu Mrkonjiću, ali suštinska stvar je da se opredelimo za model koji će dovesti do toga da Beograđani i Beograđanke dobiju stabilnu vlast, a koji model će biti nismo još odlučili. To ćemo dogovoriti sa koalicionim partnerom“, objašnjava Ružić.

Komentarišući spekulacije o promenama na čelu SPS-a, Ružić kaže da u tome nema istine.

„SPS proživljava promene i dešavaće se promene, malo ćemo ostariti, bićemo stariji, ali bićemo još bolji i iskusniji, da radimo u interesu građana. Sve te spekulacije koje se pojavljuju u javnosti su za mene smešne, a siguran sam i za sve iskrene socijaliste koji znaju da to nije istina“, napominje Ružić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari