Lokalni front: Sa entuzijazmom stižemo u glavni grad 1Foto BETAPHOTO gminfo (arhiva)

Aktivisti Lokalnog fronta, koji su se u subotu iz Kraljeva pešice uputili za Beograd, kako bi se u sredu, 16. januara, pridružili građanskom protestu na godišnjicu ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, stigli su u Lazarevac, odakle danas nastavljaju svoj pešački pohod.

Ranije, prilikom dolaska u LJig, gde su prespavali pre nastavka #IbarskiMarš kako ga na mrežama nazivaju, Predrag Voštinić, lider Lokalnog fronta, na društvenoj mreži Tviter poručio je da su „stvarno dobro“.

– Toliko raspoloženje i entuzijazam koji vi generišete potire svaki grč ili glupi plik. Auto je uvek u krugu od pet kilometara za svaki slučaj. U njemu je rezervna odeća, voda, nešto hrane i lekova. Svako plače za sebe, zajedno smo nasmejani – naveo je Voštinić na Tviteru.

On je na istom mestu istakao da im pristižu poruke da su hrabri jer se suprotstavljaju Vučiću, ali da to zapravo nije tačno, jer njih ne zanima šta on misli o njima.

– Ako u nama ima hrabrosti, onda je ona u tome što svoje stavove iznosimo pred vas, ljude od integriteta, čiji sud ima smisla – istakao je Voštinić.

Trećeg dana putovanja, negde na stotom kilometru od polazne tačke, redakciji Danasa javio se jedan od aktivista Nikola Adžić, koji je kazao da su iz LJiga krenuli oko deset sati ujutru, te da je juče pešačilo desetoro njih.

– Pridružili su nam se i neki ljudi iz Beograda, a očekujemo da će nas danas biti još više. Najbitnije to što nas ne napušta entuzijazam, sve će biti okej i mi stižemo u glavni grad – poručio je Adžić, pre nego što su „pešaci“ iz Lokalnog fronta napravili pauzu na jednoj benzinskoj pumpi, iskoristivši priliku da na tom mestu razgovaraju sa novinarkom nedeljnika NIN.

Ukoliko sve protekne kako je planirano, aktivisti Lokalnog fronta sutra će stići u Beograd, gde će učestvovati na sedmom po redu građanskom protestu. NJih će u prigradskim naseljima dočekati aktivisti beogradske Inicijative Ne davimo Beograd i pretpostavlja se da će oni organizovano doći na protest. Ovaj protest i šetnja najavljeni su još 15. decembra, na drugom okupljanju. Podsetimo, nakon prebijanja Borka Stefanovića, jednog od lidera Saveza za Srbiju, 23. novembra pokrenuti su građanski protesti, prvo u Kruševcu, potom u Beogradu pod geslom Stop krvavim košuljama, a zatim, nakon reakcije vlasti dodata je parola Jedan od pet miliona. Protekle sedmice održana su masovna okupljanja u Nišu i Kragujevcu, a u petak se očekuju i u Novom Sadu.

Prvom zahtevu okupljenih da se otkriju nalogodavci prebijanja Stefanovića i kao i nalogodavci i izvršioci ubistva Olivera Ivanovića, dodati su i drugi slučajevi, poput paljenja kuće novinara Milana Jovanovića. Okupljeni građani traže i da Javni servis RTS više izveštava o protestima i opoziciji. Na inicijativu SZS većina opozicionih grupa potpisala je i zahteve za fer i poštene izbore.

Okupljanje sutra u 18 sati

Trasa i detalji protesta u sredu, 16. januara, na godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića, koji se prvi put u Beogradu održavaju radnim danom, a ne subotom, još nisu poznati javnosti. Dragan Đilas, jedan od lidera SZS, citirao je na Tviteru rečenicu Olivera Ivanovića i pozvao na okupljanje u 18 časova u sredu.

„Meni su uradili sve što su mogli, još samo nisu pucali u mene, ali ko zna ni to nije isključeno…“ Oliverove reči i danas opominju. Nisu pronađene ni ubice ni nalogodavci. Izađimo u sredu, 16. januara, u 18h. Kao što je Oliver govorio – ima nas više!“ – glasi Đilasov tvit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari