“Sad će nova sistematizacija, mogao bi da dobiješ bolje mesto”: Zaposleni u gradskoj upravi Niša između štapa i šargarepe pred miting SNS na koji “treba da se ide” 1Predizborni miting SNS u Nišu: Foto FoNet/Kostadin Kamenov

“Sad će nova sistematizacija, možda bi se za tebe našlo neko bolje mesto”, rekla je ovih dana načelnica jedne od šest gradskih uprava u Nišu zaposlenom, pozivajući ga na miting Srpske napredne stranke 26. maja u Beogradu, na koji bi “trebalo da se ide”.

“Odbio sam, ne prodaje se duša đavolu tek tako”, kaže ovaj radnik, koji ipak želi da zadrži anonimnost.

“Nekima u koje nisu baš sigurni prilikom ‘vrbovanja’ su pominjali mogućnost napredovanja, boljeg radnog mesta i povećanje plate. Onima koji su zaposleni na određeno vreme ili po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima su govorili da bi ‘trebalo’ da krenu na miting, uz podsećanje da rade ‘po ugovoru’, da ‘budu pametni’, da ‘treba da čuvaju ovo što imaju’ i da ‘danas nije lako naći posao’. Za članove SNS, zaposlene preko stranke i rukovodioce- načelnike, koordinatore i šefove se podrazumeva da moraju da idu. To je, uostalom, ‘narodni skup’, i potrebno je ‘pokazati jedinstvo’ i ’pružiti podršku našem predsedniku Aleksandru Vučiću u ovim teškim vremenima’, uobičajena je rečenica“, kaže on.

Drugi sagovornik Danasa iz gradske uprave, koji bi takođe da ostane anoniman, kaže da su zaposlene na miting SNS telefonom zvale sekretarice uprava, po nalogu načelnika, ili su im „preporuku“saopštavali rukovodioci usmeno.

„Ovoga puta je sve prilično perfidno. Dok nam je ranije stizao i imejl da treba ići na skup na kojem govori Vučić, sada se sve radi bez ‘tragova’. Ljudima se štap se samo ‘stavlja u izgled’- mada je svima njima jasno da ‘preporuka’ da treba da se ide u suštini znači naredbu ukoliko sebi žele dobro- a nekima se nudi i šargarepa. Oni za koje znaju da ne podržavaju Vučića i SNS se i ne zovu, već im se ‘u šali’ kaže da ‘ostanu da čuvaju kancelariju’“, kaže on.

Gradonačelnica Niša i članica Predsedništva SNS Dragana Sotirovski je prethodno kazala da “nema i neće biti pritisaka” na zaposlene u javnom sektoru da 26. maja idu na miting, a da se reč “pritisci” često čuju “iz novinarskih usta”.

“Do ovog trenutka se nijedan radnik gradske uprave zvanično meni, kao gradonačelnici, nije požalio da trpi bilo kakve pritiske, Mogli su da mi se jave i anonimno, ali toga nije bilo”, rekla je.

Ona je kazala da oni koji govore o pritiscima, uključujući i opoziciju, pokušavaju da “bace prašinu u oči” i da prikupe “jeftine političke poene”.

“Sad će nova sistematizacija, mogao bi da dobiješ bolje mesto”: Zaposleni u gradskoj upravi Niša između štapa i šargarepe pred miting SNS na koji “treba da se ide” 2
Dragana Sotirovski: Foto sajt grada Niša

“Na kraju krajeva, ko može nekoga da natera na nešto”, rekla je.

Ona je pozvala novinare da dovedu “tog nekoga ko vrši pritisak i na koga se pritisak vrši”, a da će ona znati šta će dalje da radi “u skladu sa svojim ovlašćenjima”.

Pritom je sa govornice u Gradskoj kući pozvala i sve građane “koji žele mir, stabilnost i nezavisnost Srbije” da, “naravno dobrovoljno”, krenu na miting, uz tvrdnju da to nije stranački, već “narodni skup nade i budućnosti”.

Prema nezvaničnim izvorima Danasa, naprednjaci u Nišu imaju kvotu od najmanje pet hiljada pristalica koje bi trebalo da dovedu na miting 26. maja, ali je poželjno da ih tog dana iz Niša krene sedam hiljada, a da ukoliko ih ne bude dovoljno sa sobom povedu i porodice, pa i decu.

Ovakve informacije niko od predstavnika Grada ili SNS, koji inače u Nišu godinama nema predsednika Gradskog odbora, nisu demantovali.

Opozicija je saopštila da je kuhinja javne predškolske ustanove “Pčelica” za taj dan sprema od 7.000 do 10.000 sendvića za niške “mitingaše”, što ta ustanova nije direktno demantovala, već navela da kuhinja radi u “uobičajenom režimu”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari