Gradonačelnica Niša: Ako 26. maja gradske kancelarije budu prazne to nije nikakav reper jer su prazne i drugim danima 1Dragana Sotirovski: Foto sajt grada Niša

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izjavila je danas da ukoliko građani 26. maja, kada je zakazan miting SNS u Beogradu, zateknu prazne kancelarije u niškim gradskim upravama “to neće biti nikakav reper“, jer su, kako je kazala, prazne i drugim danima.

Odgovarajući na pitanje novinara šta će biti sa građanima koji toga dana odu do gradskih uprava zbog svojih obaveza a zateknu prazne kancelarije, Sotirovski je kazala da bi “i danas zatekli mnogo praznih kancelarija”.

„Kada bi ovog trenutka krenuli do gradske uprave, a sada je 12.30 sati, šta mislite koliko bi smo zatekli praznih kancelarija? Mnogo. Ne samo da se zaposleni na vrate sa pauze, nego se neko i ne pojavljuje na poslu, a kafići preko puta Skupštine grada su i te kako puni“, rekla je gradonačenica na konferenciji za novinare u Gradskoj kući.

Na novinarsko pitanje ko je odgovoran za takvo stanje u gradskim upravama, Sotirovski je odgovorila: „Pa ja, ko bi drugi bio odgovoran“.

Ona je dodala da je u protekle dve i po godine četiri puta „na prepad“ obišla gradske uprave i svaki put zatekla prazne kancelarije, ali i kancelarije pune dima.

Zloupotreba po pitanju radnog vremena u javnom sektoru ima, ali kada krenute da vršite represiju, nažalost, svako se u tom trenutku poziva na mobing, na demokratiju, na ljudska prava, i tako dalje“, rekla je Sotirovski.

Ona je kazala da je načelnik jedne gradske uprave pokušao da uvede svoje zaposlene u red, da rade od pola osam do pola četiri i da podnesu izveštaj šta rade tokom meseca, a da su zaposleni protiv njega podneli prijavu za mobing.

Dodala je da je više zaposlenih u gradskim upravama do sada prijavilo gradskoj ombudsmanki svoje načelnike i šefove jer su ih terali da dolaze na posao.

„Imamo i ljude koji u vreme poljoprivrednih radova uzmu bolovanje i nisu tu po dva, tri, četiri meseca, a uz to od sindikata traže solidarnu pomoć za vreme kad su na bolovanju. Dešava se da neko ode na lažno bolovanje i dobije novac iz gradskog budžeta po dva osnova i zato što je otišao na bolovanje duže od 30 dana i zato što boluje od težih bolesti“, rekla je Sotirovski.

Ona je istakla da je Gradska uprava koja je ranije postojala, odlukom rukovodstva grada podeljena na šest, kako bi šest načelnika i šest njihovih zamenika lakše mogli da kontrolišu 750 zaposlenih.

„ Još smo daleko od onoga što može i treba da se uradi“, kazala je ona.

Sotirovski je, takođe, sa govornice u Gradskoj kući pozvala građane na miting u Beogradu, uz tvrdnju da to nije stranački, već “narodni skup nade i budućnosti”.

Ona je kazala da “nema i neće biti pritisaka” na zaposlene u javnom sektoru da toga dana idu na miting, a da se reč “pritisci” često čuju “iz novinarskih usta”.

Pozvala je novinare da dovedu “tog nekoga ko vrši pritisak i na koga se pritisak vrši”, a da će ona znati šta će dalje da radi “u skladu sa svojim ovlašćenjima”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari