SAD pozdravile dogovor u Ohridu koji su postigli Kosovo i Srbija uz posredovanje EU 1Foto: EPA/MIKE THEILER

Sjedinjene Države pozdravljalju dogovor koji su Kosovo i Srbije postigli u Ohridu uz posredovanje EU o primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, saopštio je sinoć Stejt department.

„Pohvaljujemo predsednika Srbije i premijera Kosova na njihovom liderstvu u postizanju sporazuma. Ispunjavanje obaveza Kosova i Srbije iz Osnovnog sporazuma, u okviru trajne posvećenosti pomirenju će obezbediti znatne šanse za građane obe zemlje i ubrzati njihov put ka članstvu u Evropskoj uniji“, navodi se u saopštenju državnog sekretara SAD Entonija Blinkena.

U saopštenju se dodaje da će SAD i dalje biti aktivno angažovane, u saradnji sa partnerima iz EU „da podrže Kosovo i Srbiju na njihovom radu na implementaciji da bi ostvarili predvidljive i mirne odnose“.

„Nastavićemo da podržavamo unapređenje stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se Evropskoj uniji zahvaljuje na posredovanju u pregovorima a Vladi Severne Makedonije što je bila domaćin i podržala finalizaciju sporazuma.

Blinken je na svom Tviter nalogu naveo takođe da pozdravlja postizanje sporazuma. Dodao je da su SAD ponosne što podržavaju sporazum i da ostaju „posvećene unapređenju evropskih i evroatlantskih integracija“.

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra vučića, premijera Kosova Aljbina Kurtija i zvaničnika Evropske unije Žozepa Borela i Miroslava Lajčaka u okviru nove runde dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine završen je u subotu u Ohridu posle gotovo 12 sati.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Borel izjavio je u subotu uveče u Ohridu, posle sastanka sa Vučićem i Kurtijem, da su dve strane konačno posle 12 sati postigle dogovor kako da se sprovede sporazum koje su Srbija i Kosovo postigli 27. februara u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari