SAD traže nekog poput Holbruka zbog Kosova 1Foto: EPA/Srđan Suki

Ne iznenađuje vest da će američki karijerni diplomata Filip Riker zameniti Vesa Mičela, koji je nedavno podneo ostavku, na funkciji pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, komentarišu za Danas predstavnici diplomatskih krugova.

Naši sagovornici tvrde da je Amerika čvrsto rešila da “pogura” ceo proces rešavanja kosovskog pitanja, “iako je u to pitanje već dugo vremena uključena, ali se dosad radilo tiho i polako”, pa traže nekoga poput pokojnog Ričarda Holbruka, poznatog po svom angažovanju na Balkanu, uključujući Kosovo, devedesetih.

“Mada je administracija američkog predsednika Donalda Trampa zaokupljena i unutrašnjim problemima i situacijom u Venecueli, SAD će svim silama nastojati da Beograd i Priština do kraja godine postignu sporazum o Kosovu. Prema viđenju Amerikanaca, dogovor bi trebalo da podrazumeva međusobno priznanje i minimalnu korekciju granica. Moguće je, pritom, da neka sela iz opština Preševo i Bujanovac, sa većinski albanskim stanovništvom, poput Velikog Trnovca, pripadnu Kosovu, ali se isključuje mogućnost da kosovska strana dobije i sam grad Bujanovac. Srpska strana traži da joj pripadne više teritorije nego što će pripasti Kosovu, ali SAD nisu za to da Srbija dobije ceo sever Kosova”, navode izvori Danasa.

Diplomate ističu da Riker, koji slovi za izuzetnog poznavaoca balkanskih prilika može da odigra veoma značajnu ulogu narednih meseci, naročito vođenjem “šatl diplomatije” između Beograda i Prištine. U svojoj bogatoj karijeri Riker je, između ostalog bio portparol Kristofera Hila, američkog izaslanika na pregovorima o Kosovu vođenim u Rambujeu, obavljao dužnost američkog ambasadora u Makedoniji, te zamenika pomoćnika sekretara u Birou za evropske i evroazijske poslove u Stejt departmentu.

Prema našim saznanjima, Tramp smatra da bi dalje angažovanje Amerike na Kosovu predstavljalo “rasipanje resursa”, i “nema mnogo strpljenja kada je reč o rešavanju kosovskog pitanja, pa želi da sve okonča do kraja godine”, što je i stavio do znanja srpskom i kosovskom predsedniku, Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju, u pismima koje im je nedavno poslao. U tom kontekstu, ponovo se pominje mogućnost da SAD iniciraju organizovanje konferencije, nalik Dejtonskoj iz 1995, na kojoj bi “nakon višednevnog ili višesedmičnog pregovaranja u izolovanom prostoru bio potpisan pravnoobavezujući sporazum Beograda i Prištine”. Kao moguće lokacije za takav skup pominju se Beč ili Pariz.

U pojedinim diplomatskim krugovima na Zapadu se spekuliše da NATO planira da nakon što Beograd i Priština postignu dogovor počne da gradi vojnu bazu, “veću od Bondstila”, na teritoriji Leposavića, u kojoj bi “glavnu reč” imala Turska. Portparol KFOR-a Vinćenco Graso, međutim, demantuje za Danas takve tvrdnje.

– NATO nema nikakvu informaciju o uspostavljanju nove vojne baze u Leposaviću. Već postoji baza KFOR-a na tom području, koja se zove Kamp Noting hil, koju trajno koriste vojnici KFOR-a i NATO nema nikakav plan da to izmeni ili da proširi navedenu bazu, navodi Graso.

Kosovski ministar pravosuđa Abelard Tahiri izjavio je za prištinske medije da Kosovo nije od SAD dobilo rok za ukidanje taksi od sto odsto na robu iz Srbije i BiH, ali da misli da će, ako takse ne budu ukinute, “Amerika proširiti sankcije”. On je nagovestio da se premijer Ramuš Haradinaj može nagovoriti da suspenduje takse, preneo je Radio KiM na svom portalu. Govoreći o sastancima kosovske vlade na tu temu, Tahiri je ukazao da su “razgovori dobili dobar smer”. Kako je napomenuo, Kosovo “naporno radi” na primeni plana za ukidanje taksi na 120 dana.

 

Dačić: Neki u Evropi podržavaju Haradinaja

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je u subotu da “pošto je dijalog sa Prištinom prekinut, veoma je teško govoriti o bilo kakvom rešenju i kompromisu”, uz napomenu da “neke zemlje Evrope, iz više razloga, nisu oduševljene predlogom o razgraničenju”. Kako je preneo RTS, Dačić je na pitanje da li razgraničenje treba da znači i razmenu teritorija odgovorio da “ne zna zašto se nedavno digla prašina kada je pomenuo razgraničenje”. “Nisam rekao ništa novo, rekao sam da imamo otvorene mogućnosti za različite ideje koje bi predstavljale kompromis… U ovom trenutku je iluzorno govoriti o rešenju, mislim da neće doći do bilo kakvog dogovora jer neke zemlje u Evropi podržavaju Haradinaja da istraje u taksama zato da bi se odložili ovi razgovori do posle izbora za Evropski parlament”, kazao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari