andrej vucicfoto BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Sjedinjene Američke Države treba da stave Andreja Vučića, brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pod sankcije odnosno na „crnu listu“ ljudi sa kojima SAD ne žele da sarađuju, kao što je nedavno učinjeno sa Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem sa Kosova, ali treba i da objasne građanima Srbije zašto se to čini i kakve su veze kriminala i politike, ističu sagovornici Danasa.

Dru Saliven, jedan od osnivača Projekta za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP), izjavio je za Nova.rs da američke sankcije prete bratu predsednika Srbije, Andreju Vučiću, kao i kumu predsednika Nikoli Petroviću, bivšem direktoru Elektromreže Srbije.

Ovakva mogućnost dolazi nakon što su se na „crnoj listi“ SAD našli kontroverzni biznismen sa Kosova Zvonko Veselinović i njegov brat Željko, potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, kao i drugi biznismeni sa Kosova povezani sa njima.

Advokat i član Skupštine slobodne Srbije Božo Prelević kaže za Danas da veruje da će se Andrej Vučić na ovoj listi jer se istraga administracije SAD bavila kriminalnim vezama između pomenutih biznismena i političara.

– Mene ta izjava ne iznenađuje jer ja već godinama dobijam informacije o učešću Andreja Vučića u skoro svim velikim korupcijskim poslovima, posebno u Vojvodini. I uvođenje sankcija sam takođe javno predvideo iz prostog razloga što postoje ozbiljne nezavisne agencije koje skupljaju podatke o organizovanom kriminalu i pranju novca. Nije tajna ko je u bliskom okruženju vrha SNS-a ni za strance. Oni su vrlo jasno napisali da je to sa jedne strane pomoć kod izbora tako što perete novac od državnih projekata. Odnosno kradete sopstveni narod, a od dela ukradenog finansirate medije i dobijate potpuno zarobljenu “krimi-Džimi” državu. E pa ja verujem da će se sankcije odnositi i na Džimija i na krimija, rekao je Prelević.

Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret, takođe misli da bi moglo da dođe do ovakve mere SAD jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije u dobrim odnosima sa novom administracijom Bele kuće, te bi to mogao biti vid kazne za lošu saradnju.

– To je bilo sasvim očekivano i verovatno samo iz razloga što su Amerikanci davali šansu Aleksandru Vučiću, njegov brat se do sada nije našao na crnoj listi. Odnosno to se nije desilo verovatno samo zato što je prethodni predsednik SAD Donald Tramp imao neke planove sa Aleksandrom Vučićem a time i njegovim bratom i porodicom. Logično je da u narednom periodu cela korumpirana vlast bude pod lupom Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država , naveo je Veselinović.

Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma, kaže da, ukoliko dođe do izricanja mere protiv brata predsednika, SAD treba da objasne i zašto se to radi jer je to u interesu građana Srbije.

– Dobro bi bilo zbog građana Srbije da pre eventualnog sankcionisanja Andreja Vučića administracija SAD izađe sa nedvosmislenim dokazima zašto se to radi. Naše institucije su potpuno paralisane i pod apsolutnom kontrolom Srpske napredne stranke. Ukoliko se to ne desi ostaće puno prostora za političke manipulacije u kojima bar polovina društva to tumači kao politički interes SAD da nam ,,otmu’’ Kosovo i Republiku Srpsku. Krajnji korisnik političkih promena na takav način sigurno ne bi bili građani Srbije – naglasio je Vuletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari