Sagovornici Danasa o Vučićevom strahu od nuklearnog rata: Predsednik je neodgovoran i gubi kontrolu 1

Izjavu Aleksandra Vučića da je veoma realno da se dogodi nuklearni rat u skorijoj budućnosti sagiovornici Danasa komentarišu kao šizofrenu, neodgovornu i u funkciji dnevne politike, odnosno ličnog interesa predsednika Srbije, koji je pritisnut da uvede sankcije Rusiji, uprkos desetogodišnjem uticaju na javno mnjenje da bude prosrusko raspoloženo.

– Izjava Vučića samo potvrđuje pravilo: što je političar više u medijima, to će njegove izjave biti nesuvislije. Ne kontroliše se više. A, Vučić je prvi političar u istoriji Srbije koji u potpunosti živi od medija – kaže za Danas psiholog Žarko Korać.

Prema rečima Gorana Ješića, funkcionera Demokratske stranke, Aleksandar Vučić u poslednja dva meseca ima intenzivnije šizofrene nastupe.

– I svi znamo zašto to radi. Sankcije mora da uvede agresoru a svašta je naobećavao raznim radikalnim grupama, narko kartelima koji glume navijače i drugima – smatra naš sagovornik.

Podsetimo, Aleksandar Vučić je juče na pitanje da li strahuje od nuklearnog rata, odgovorio da misli da je ovakav scenario „vrlo realan“, te upitao da li je potrebno da ovo ponovi po treći put.

– Mislim da je realnije da se dogodi nego da se ne dogodi – rekao je on.

Sagovornici Danasa o Vučićevom strahu od nuklearnog rata: Predsednik je neodgovoran i gubi kontrolu 2

Žarko Korać kaže da je pretnja Vladimira Putina nuklearnim oružjem i imala funkciju zastrašivanja.

– Naravno, ona deluje najviše na one koji su inače uplašeni kao ličnosti, nezavisno od njihovog javnog junačenja – kaže Korać.

Pritom su mnogi zaboravili, dodaje on, na prvo pravilo nuklearnog rata, takozvani MAD odnosno pravilo zajemčenog uzajamnog nuklearnog unistenja (mutual assured destruction) koje ukazuje da će onaj koji pokrane nuklearni rat biti uništen isto kao i onaj koga napada.

– Ali koliko je Vučić zabrinut za našu bezbednost u Srbiji vidi se po tome da je vojsku i policiju stavio u ruke Stefanoviću i Vulinu. Javni lik prvog je on sam unistio aferom Belivuk a drugi je zaljubljen u Putina. Eto toliko brine o nama – zaključuje Korać.

Sagovornici Danasa o Vučićevom strahu od nuklearnog rata: Predsednik je neodgovoran i gubi kontrolu 3
foto FoNet Božana Pavlica

Govoreći o izvesnosti nuklearnog rata, Aleksandar Vučić je pretnje Vladimira Putina, čini se, bar iz njegovog javnog nastupa, ozbiljno shvatio.

– Igra se poker u glavu. Niko neće mir, svi hoće pola s druge strane. U stvari, svi bi mir, a da ona druga strana bude poražena. Biće veći rat nego što je sad. Predsednik Si je upozorio Evropu da mora da povede računa o bezbednosti jer ova mala, ograničena kriza u Ukrajini, može da postane uzrok velikih globalnih sukoba. Ja te sukobe očekujem na jesen, i zato očekujem tešku zimu. Mislim da je veći sukob veoma realan. I mislim da je veća šansa da se dogodi nego da se ne dogodi. Rekao sam vam u decembru da ćemo u februaru ili martu imati rat – rekao je Vučić.

Sagovornici Danasa o Vučićevom strahu od nuklearnog rata: Predsednik je neodgovoran i gubi kontrolu 4
Foto: Stanislav Milojković

Prema rečima Gorana Ješića, izjava predsednika Srbije o nukleranom ratu je vrhunski neodgovorna ravna onoj da ćemo ostati gladni i bez hrane samo desetak dana nakon njegove objave o vrhunskim količinama hrane koje Srbija poseduje.

– Zabrana izvoza žitarica je imala isključivo koruptivni karakter a nikako bezbesnostni. Pojedinci su dobili kvote a ostatak poljoprivrednih  proizvođača je ostao onemogućen da svoju robu slobodno proda – zaključuje Goran Ješić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari