Saks: Pomoći zemljama u krizi 1Foto: CIRSD

Državama koje zapadnu u ekonomsku krizu trebalo bi pomoći, a ne dodatno ih kažnjavati, izjavio je profesor na Univerzitetu Kolumbija Džefri Saks na skupu „Geopolitika konfuzije: Koliko će trajati?“ u organizaciji CIRSD i nedeljnika Vreme i dodao da su kada država zapadne u krizu, neophodne dve stvari – unutrašnje reforme i spoljna pomoć.

Moja glavna poruka državama u krizi je: Potrebna vam je pomoć, a poruka spoljnom svetu: Budite dobri prema onome ko je u krizi“, naveo je Saks.

Ako imate problem sa detetom zbog lošeg ponašanja, ne verujem u kažnjavanje bez davanja šanse da se popravi. Ako se država loše ponaša i zapadne u krizu, ne verujem da je delotvorna samo moralna osuda „loše si radio, idi dođavola’“, rekao je Saks.

Saks je rekao da se oduvek protivio bombardovanjima i promenama režima u drugim državama kao sredstvima američke spoljne politike, a da je cenio diplomate poput predsednika Narodne stranke i bivšeg ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića.

„Diplomatija je način na koji odrasli rešavaju probleme, dok bombardovanje liči na dečije igralište, s tim što se ubijaju ljudi umesto čarki u pesku. To je velika razlika između sile i diplomatije, rekao je Saks.

Saks je naveo da se situacija u državama poput Iraka, Sirije i Libije znatno pogoršala posle američkih vojnih intervencija, a u Avganistanu rat traje poslednjih 40 godina.

Na skupi je govorio i predsednik CIRSD i Narodne stranke Vuk Jeremić. Na panelu Srbija između Rusije i Zapada: Sedamdeset godina nakon rezolucije Informbiroa“ česnici su bili, pored Jeremića, profesori Vladeta Janković, Dejan Jović i Ilija Vujačić.

Sesijama održanim u hotelu Metropol prisustvovali su ambasadori, predstavnici političkih stranaka i diplomatskog kora, profesori univerziteta i ličnosti poznate u javnosti.

Jeremić je rekao da je CIRSD osnovan krajem 2013. godine, nakon njegovog predsedavanja Generalnom skupštinom UN, i istakao da su u savetodavnom odboru Centra stručnjaci svetskog nivoa, među kojima je i Saks.

„Dobili smo značajna priznanja iz celog sveta, a nedavno smo dobili i neobično ‘priznanje’ vlasti u Srbiji, koja nas je nazvala ‘međunarodnom bandom lopova’. Dobrosošli u ‘gangsterski raj'“, rekao je Jeremić, što je izazvalo smeh više od 600 prisutnih.

Učesnici panela su se složili da je situacija iz 1948. godine neuporediva sa današnjom, a da je moguće da će u vremenu koje dolazi rasti uticaj Rusije u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari