Samo jedno zrenjaninsko selo protiv izmene Ustava 1Foto: M. P.

U iščekivanju da se saopšte zvanični rezultati “Referenduma 2022.” na području Zrenjanina, kako se glasalo na 70 biračkih mesta i sa kolikom izlaznošću, donosimo podatke iz zapisnika sa biračkih mesta koje je objavila Republička izborna komisija na svom zvaničnom sajtu.

Prema tim podacima, samo jedno zrenjaninsko selo od 22 glasalo je u većini protiv izmene Ustava. Reč je o Mihajlovu, gde je105 građana glasalo za izmenu a 115 protiv izmene Ustava.

Sva ostala sela glasala su u većini za izmenu najvišeg državnog pravnog akta, čak i u Lukinom selu gde je izašlo najmanje birača. Tamo je 58 građana bilo za promenu a 25 protiv izmene Ustava.

U Kleku je preko 700 građana, od onih koji su glasali, bilo za promenu Ustava, u Melencima njih 853 je bilo za promenu naspram 488 građana koji su bili protiv.

U Elemiru 353 za promenu a 230 protiv, u Ečki 360 za promenu a 200 protiv, u Kinićaninu 438 za promenu a 128 protiv, u Tomaševcu za promenu 276 a protiv 147, u Stajićevu 516 za promenu a 198 protiv.

U samom Zrenjaninu situacija je šarolika, a prema podacima RIK-a i izbornih lista figuriraju cifre po kojima je 10.530 građana glasalo da se Ustav menja, dok je 9.756 Zrenjaninaca bilo protiv.

Na jednom od dva biračka mesta u MZ Sonja Marinković rezultat je bio izjednačen, dok su građani bili protiv na dva biračka mesta na Bagljašu. Ukupno na šest biračkim mesta u naselju Bagljaš za promene je glasalo 2030 građana, dok je protiv promene Ustava bilo 1818 građana.

Protiv promene Ustava glasalo se u MZ Gradnulica, u Šumici, na Duvanici, u MZ centar, u MZ Mala Amerika. Na šest biračkih mesta u MZ Dositej  1424 građana je bilo za promene a 1810 je reklo ne.

Na 13 biračkih mesta glasalo se protiv izmene ustava u Zrenjaninu, dok su ostali od ukupno  39 birališta, glasali većinom za.

Predstavnici opozicionih stranaka koje imaju predstavnike u Izbornoj komisiji iznele su ranije podatak da je na zrenjaninska birališta juče izašlo 33,65 odsto građana sa pravom glasa.

Organizacija CRTA saopštila je da su na biračkom mestu 17. u Lukinom selu, gde je izašlo najmanje građana, uočene neravilnosti sa spiskovima glasača.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari