Samo novi izbori ne zatvaraju vrata Srbiji za EU? 1Foto: BETAPHOTO/European Commission/Etienne Ansotte/MO

Srbija se nakon upravo završenih izbora sve više udaljava od Evropske unije i sve ukazuje da srpske vlasti neće dozvoliti bilo kakvu međunarodnu istragu o brojnim utvrđenim nepravilnostima na izborima, ističu za Danas stručnjaci za evropske integracije komentarišući izjavu šefa posmatračke misije Evropskog parlamenta Klemena Grošelja za N1 da će vrata za ulazak Srbije u EU „najverovatnije biti zatvorena, usled brojnih izbornih nepravilnosti“.

Preliminarni izveštaj OEBS-a, ODIHR-a i Saveta Evrope o izborima u Srbiji ukazao je na brojne ozbiljne nedostatke tokom izbornog procesa kao što su pritisci na medije, zloupotreba javnih resursa, kršenje tajnosti glasanja, brojni slučajevi grupnog glasanja, kao i zamagljena granica između partije i države, što je sve u suprotnosti sa međunarodnim standardima. Takođe, registrovani su i pritisci na zaposlene u javnom sektoru.

Jelica Minić, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji, preliminarni izveštaj ODIHR-a smatra veoma oštrim i dodaje da su se zbog njega vlasti u Srbiji ipak zabrinule.

– Možda će ponuditi neko rešenje, poput ponovnih izbora u Beogradu. Bojim se da je načinjena nepopravljiva šteta za ugled Srbije i za dalji tretman sadašnjih vlasti u Beogradu, ali i u političkim odnosima sa glavnim partnerima, a to je svakako Evropska unija, kaže Minić za Danas.

Slične neregularnosti kao i međunarodna posmatračka misija registrovala je i CRTA (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost), koja je posmatrala izbore. Ova nevladina organizacija specijalizovana za izbore konstatovala je da je „brutalno prekrajana izborna volja građana na parlamentarnim i lokalnim izborima, posebno beogradskim“, da je to dovelo do dramatičnog narušavanja i obesmišljavanja izbornog procesa i da su „razmere manipulacija stranke na vlasti postale alarmantno jasne nakon što je Crta objavila izveštaj o migracijama birača“ iz mesta u mesto i iz države u državu.

Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji i bivši pomoćnik direktora Kancelarije za evropske integracije, saglasan je sa Klemenom Grošeljem da se Srbija nakon izbora udaljava od puta ka članstvu u Evropskoj uniji.

Samo novi izbori ne zatvaraju vrata Srbiji za EU? 2
foto FoNet_Milica_Vučković

„Jedina dilema trenutno mi je da li je pristupanje već okončano ili će tek biti. Sa ovakvim stanjem izbora koji su osnovna demokratija, što je osnova političkog kriterijuma za članstvo, onda nema o čemu da se priča“, navodi Međak.

Međak smatra da će vlast pristati na ponavljanje beogradskih lokalnih izbora, kako bi ublažila trenutnu situaciju i pokazali da se ipak nešto radi, ali ne očekuje da će vlast dozvoliti bilo kakvu međunarodnu istragu.

„Sumnjam da će pristati na međunarodnu istragu, jer bi tako priznali da nešto nije u redu. Našli bi svašta što je naša vlast radila za ovih deset godina, to njima ne ide u prilog. Najbolji scenario jeste da vlast prihvati ponavljanje izbora uz izgovor da nemaju većinu, a najgora da sastave većinu, što mogu da urade bez problema sa Nestorovićem, iako je ta vlast nelegitima. Sve zavisi od toga da li Vučić želi da ide u krizu ili ne“, kaže Međak.

Uprkos spekulacijama, Evropski parlament neće naredne sedmice raspravljati o izborima u Srbiji jer nije postignuta saglasnost poslaničkih grupa da to pitanje bude na dnevnom redu, objavio je Demostat. Kako su naveli, rasprave neće biti sve dok u februaru ne bude objavljen finalni izveštaj međunarodne posmatračke misije, u kojoj su bili i predstavnici Evropskog parlamenta.

Da se Srbija udaljava od EU i da „već dugo ne vidi neko efektivno približavanje“ smatra i Uroš Ćemalović, doktor univerziteta u Strazburu i stručnjak za pravo EU.

– Poslednji izveštaj o napretku Evropske komisije je bio prilično kritičan za Srbiju, posebno kada su u pitanju najvažnija poglavlja 23 i 24. Sve što je bilo pre izbora, tokom izbora i nakon izbora samo pojačava konstatacije o vladavini prava, pouzdanom sudskom sistemu i posebno o slobodi medija. Ja ne vidim realnu želju ni u vlasti a ni u znatnom delu opozicije da se brže ide ka Evropskoj uniji, kao da je to potpuno skrajnuta tema, navodi Ćemalović.

Sa druge strane, Dragoslav Rašeta, istraživač Novog trećeg puta, smatra da je rano donositi zaključke poput Grošeljevih, zato što još nema konačnih zaključaka evropske posmatračke misije o izborima u Srbiji.

-Što se tiče samog napretka Srbije ka Evropskoj uniji, on već neko vreme stagnira, mislim da nije nužno povezan sa prethodnim izborima, kaže Rašeta.

On dodaje da ne veruje da će vlast promeniti svoj stav povodom validnosti izbora, kao ni da će doći do ponavljanja izbora „ili bilo koje druge reakcije od vlasti“, osim insistiranja na legalnosti i legitimnosti izbora.

Od Ministarstva za evropske integracije nismo dobili odgovor u vezi sa izjavom Klemena Grošelja da bi EU mogla da zatvori vrata Srbiji.

Minić: Moguće povlačenje nemačkih investicija zbog izborne krađe

Jelica Minić, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji, kaže za Danas da Grošelj nije bio usamljen u tom stavu, jer je isti stav imao Mihail Rot, koji vodi spoljnopolitički odbor Bundestaga, ali i Viola fon Kramon, specijalna izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo, koja je bila posmatrač na izborima, kao i mnogo američkih zvaničnika koji su davali slične ocene.

„Ono što najviše zabrinjava su izjave nemačkih političara kroz koje se provlači da će ova brutalna izborna krađa koja se dogodila imati uticaj na dalje nemačke investicije u Srbiji“. Minić navodi da je Nemačka glavni ekonomski partner Srbije i da se ova situacija može završiti i povlačenjem nemačkih investicija, „što bi za Srbiju bilo poražavajuće“.

Autorka je polaznica Danasove škole novinarstva.

Projekat „Danasova škola novinarstva“ je sufinasiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

Samo novi izbori ne zatvaraju vrata Srbiji za EU? 3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari