Samofalov: Opozicija je izgubila Beograd nakon sastanka Đilasa i Vučića 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Generalni sekretar Socijaldemokratske stranke (SDS) Konstantin Samofalov izjavio je danas da je opozicija izgubila pobedu u Beogradu nakon odlaska Dragana Đilasa na sastanak s Aleksandrom Vučićem.

Samofalov je agenciji Beta kazao da je posle sastanka Đilas–Vučić, postupak borbe protiv izborne krađe pred Upravnim sudom stavljen u drugi plan.

„Naši prigovori su odbačeni, a i postepeno je nametnut diskurs da izborne krađe nije bilo i da su izbori na ivici slobodnih i poštenih. Ako gradski izbori budu ponovljeni, to neće biti nikakav uspeh Đilasa, već samo Vučićeva procena da li njemu to u tom trenutku odgovara ili ne“, istakao je Samofalov.

Funkcioner SDS-a je podsetio da je nekoliko meseci pre izbora, u medijima najavljivana sigurna pobeda opozicije na izborima za Skupštinu grada Beograda.

„Pored medija i istraživanja, i pojedini funkcioneri su izlazili u javnost s takvim stavom i to se predstavljalo kao prilično izvesno. Međutim, situacija na terenu nije pratila predstavljano stanje i među opozicijom nije postojalo ujedinjeno delovanje – izostala je šira koordinacija za posmatranje izbora i nije sprovođena ni zajednička mobilizacija birača“, naveo je on.

Dodao je da je takav narativ pomogao Srpskoj naprednoj stranci (SNS) da mobiliše svoje glasače, „jer je i sam Vučić često isticao tu tezu o teškoj situaciji i sigurnoj pobedi opozicije“.

„Dok su govorile o izvesnoj pobedi, glavne opozicione stranke nisu vodile terensku kampanju u Beogradu. Aktivizam u centralnim beogradskim opštinama bio je minimalan. Lično sam svedok tome na Vračaru, gde je opozicija morala da osvoji 70 odsto kako bi neutralisala gubitak u prigradskim opštinama“, naglasio je Samofalov.

Po njegovim rečima, lista „Ajmo ljudi“ je sistemski rušena „lažnim“ istraživanjima koje je Dragan Đilas objavljivao.

„Po tim istraživanjima lista ‘Ajmo ljudi’ je bila maltene na nula odsto, odnosno nismo ni postojali jer se naša lista u istraživanjima nije ni merila, niti pominjala. Treba podsetiti da je Đilas u emisiji ‘Reč na reč’ pred izbornu tišinu građanima pročitao najaktuelnije istraživanje prema kojem Ujedinjena opozicija Srbije ima 28,3 odsto, a osvojila je manje od 14 odsto. Iako je u kampanji dao izjavu da će odgovarati svako ko lažira istraživanja, preskočio je svoj deo odgovornosti“, istakao je generalni sekretar SDS-a.

Samofalov je rekao da je lista „Ajmo ljudi“ praktično samostalno i nakon izborne krađe imala oko tri odsto glasova, ali da na ponovljenom glasanju nije imala iskrenu podršku opozicije za prelazak cenzusa.

Da je lista ‘Ajmo ljudi’ prešla cenzus, dodao je, koalicija SNS – SPS ne bi imala većinu u Skupštini Beograda.

„Zato je strateški samoubistvo opozicije bilo da se lista koja je izvesno prelazila cenzus veštački spušta lažnim istraživanjima. Isto to je rađeno i uvijenim optužbama o pravoj opoziciji. Svako ko nije bio uz Đilasa je i u ovom izbornom ciklusu označen kao ’nepravoverni’. Ko je prava, a ko lažna opozicija, posle sastanka s Vučićem i nakon izveštaja EU o trojanskom konju, veoma je upitno“, naglasio je Samofalov.

Kazao je da je na šest ponovljenih biračkih mesta u Beogradu bilo 8.600 glasača upisanih u birački spisak, „što je bilo više nego dovoljno da koalicija ’Ajmo ljudi’ nadomesti 1.500 glasova, koliko joj je falilo za prelazak cenzusa“.

„Pad izlaznosti na ponovljenim izborima je bio očekivan jer je vlast koristila različite metode da odvrati birače od glasanja. Primera radi, svesno je razdvojila parlamentarne i beogradske izbore na BM 57 na Zvezdari, znajući da opozicija tu ima uporište. Osim toga, primećen je poseban vid nepravilnosti, pojedinim glasačima nije dozvoljeno glasanje zbog tragova spreja na prstima od prethodnog glasanja. Iako se na Tviteru videla podrška i pozivi da se glasa za listu ‘Ajmo ljudi’, birači Ujedinjene opozicije i Moramo su masovno glasali za svoje liste, a ne za listu za koju su pozivani da glasaju zarad pobede opozicije“, ocenio je on.

Samofalov tvrdi da osim deliberativne podrške na Tviteru, članovi ovih političkih opcija nisu dobili jasne smernice za glasanje.

„Jedinu iskrenu i nemarketinšku podršku smo imali od strane Ekološkog ustanka i Srca grada, koji su i snimili spot s Duškom Vujoševićem pred ponovljene izbore i radili s nama kampanju izlaznosti na Starom gradu i Karaburmi“, zaključio je Konstantin Samofalov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari