Samofalov (SSP): Srbija je treća u Evropi po cvetanju kriminala 1foto FoNet

Predsednik Odbora za bezbednost Stranke slobode i pravde (SSP) Konstantin Samofalov rekao je danas da je izjava ministra policije Bratislava Gašića o tome kako je stopa kriminaliteta u drastičnom opadanju u Srbiji „jednako ozbiljna kao i konstatacija da opozicija nema dokaze za tešku izbornu krađu režiranu od strane Srpske napredne stranke (SNS)“.

Samofalov je agenciji Beta kazao da je Srbija po „cvetanju kriminala“ treća u Evropi, odmah iza Rusije i Ukrajine, „što ukazuje o drastičnom povećanju svih vidova kriminala u poslednjih 12 godina vlasti SNS-a“.

Podsećam ministra Gašića na izveštaj Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, a po kojem je Srbija po cvetanju kriminala treća u Evropi, odmah iza Rusije i Ukrajine. Podsetiću ga takođe i da se prema pomenutom izveštaju ukazuje na to da je ‘Srbija tranzitno čvorište za heroin i kokain, što uključuje više organizovanih kriminalnih grupa, kao i da postoje dokazi da kriminalne grupe iz Srbije sarađuju s kriminalnim grupama u susednim državama'“, naveo je Samofalov.

Dodao je da se u izveštaju Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala posebno podvlači sprega između visokih državnih zvaničnika Srbije i organizovanog kriminala, te enormna korupcija, a poseban akcenat stavlja na pranje novca kroz građevinske poslove i kladionice.

„Govori se o povećanoj količini kokaina koji se krijumčari iz Latinske Amerike, dok se konkurencija između rivalskih kriminalnih grupa u Crnoj Gori preliva na Srbiju. S tim u vezi, imamo i veliki broj ubistava između pomenutih rivalskih grupa“, ističe Samofalov.

Prema njegovim rečima, to je surova realnost koja Srbiju smešta među neslavne rekordere po sprezi vlasti i organizovanog kriminala, „realnost koja ruši svaki Gašićev pokušaj obmanjivanja javnosti kroz novogodišnje čestitke“.

„Narastajuća korupcija, ekstremno bogaćenje privilegovane elite, ratovi naoružanih migrantskih bandi na severu zemlje zbog kojih Mađarska danas najavljuje slanje novih bezbednosnih snaga na granicu sa Srbijom, oružani incidenti na severu Kosova i Metohije, fizički napadi policije na studente i na kraju izborna krađa kroz brutalan izborni inženjering, najbolje opisuju rezultate rada MUP-a. I to su pitanja na koja bi ministar Gašić trebalo da odgovori, umesto što podiže slavoluke samome sebi“, ocenio je funkcioner SSP-a.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić rekao je juče da je bezbednosna situacija u Srbiji stabilna i da se u proteklih 10 godina beleži konstantan pad stope kriminala.

Posvećen i predan rad srpske policije od 2013. do 2023. godine za rezultat ima trend smanjenja broja krivičnih dela, a tokom prošle godine ukupan broj krivičnih dela u odnosu na 2001. godinu manji je za 43 odsto, rečeno je na kolegijumu Ministarstva.

Gašić je naglasio da je od 2014. godine jedan od glavnih prioriteta Vlade Srbije borba protiv organizovanog kriminala i da je iz godine u godinu na teritoriji Srbije sve manje visokorangiranih organizovanih kriminalnih grupa.

Prema podacima koji su predstavljeni, u proteklih 10 godina beleži se konstantan pad stope kriminala, pa je tako 2013. godine registrovano 113.780 krivičnih dela, a prošle 70.085.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari