Samoopredeljenje: Nećemo forsirati primenu Vašingtonskog sporazuma 1Foto: FoNet/AP

Samoopredeljenje, koje je pre dva dana ostvarilo ubedljivu pobedu na izborima, poslalo je danas poruku da buduća kosovska vlada, ukoliko je bude formirao Aljbin Kurti, neće forsirati primenu Vašingtonskog sporazuma.

Osim poslednje tačke ovog sporazuma, uzajamnog priznanja Kosova i Izraela, ostale tačke ne idu u korist Kosova, izjavila je za prištinske medije Aljbuljena Hadžiju iz Samoopredeljenja.

Kad bi se ta lista okrenula naopako i da se uzme kao prva tačka priznanje i tu da se sve zaustavi. Ostale tačke ne idu u korist Kosova – slučaj Gazivode, ekonomsko osnaživanje Srbije, odricanje od članstva u međunarodnim organizacijama – nećemo gurati ova pitanja napred, rekla je Hadžiju za KTV.

Prema njenim rečima, pokret ne očekuje nikakav pritisak SAD po ovom pitanju i da je čak o tome razgovarala sa američkim ambasadorom na Kosovu Filipom Kosnetom, prenosi Kossev.

Sam Kosnet je, u intervjuu za RTK, pošto je Džozef Bajden preuzeo poziciju predsednika SAD, poručio da je Vašingtonski sporazum i dalje na snazi, ali sve dok u budućnosti „ne bude moguće uneti neke izmene“.

Očekujem da ćemo nastaviti sa radom gradeći na već postignutim rezultatima, poručio je tada ambasador.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari