Samoopredeljenje: Pregovori sa Srbijom naneli štetu nezavisnosti Kosova, ZSO nesprovodiva 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Briselski sporazum je sporazum o „promeni karaktera države Kosovo“, a tačke i sporazum o Zajednici srpskih opština (ZSO) predstavljaju ukratko pokušaj stvaranja Republike Srpske unutar Kosova, istaklo je danas Samoopredeljenje u najnovijem proglasu.

Sporazum o ZSO je nesprovodiv jer je ZSO nezakonita, a raniji pregovori sa Srbijom „bez principa i transparentnosti“, naneli su „toliku štetu nezavisnosti Kosova“, koja je ionako pretrpela „zbog brojnih kompromisa sa Ahtisarijevim paketom“.

Na devet godina od postizanja Briselskog sporazuma, Samoopredeljenje je u prvi plan stavilo sve ono što vidi kao štetnost ovog sporazuma po Kosovo – pre svega, sporazum o ZSO, koja ni devet godina kasnije nije formirana.

“Godinu dana nakon proglašenja nezavisnosti, 19. aprila 2013. godine, tadašnja vlast je potpisala sporazum o Zajednici srpskih većinskih opština (‘Zajednica’), čime je pregovarala sever Kosova sa Srbijom, ozbiljno kršeći ustav zemlje, multietnički karakter, a oni su tako revnosno branili etničku decentralizaciju svakog. “Oni” su bivša vlast – ljudi kompromisa sa Srbijom”, navodi Samoopredeljenje u saopštenju.

Samoopredeljenje se sve vreme protivi bilo kakvom dogovoru koji, kako ističu, zadire u „unutrašnja pitanja“ Kosova.

Inače, sam Briselski sporazum nazivaju “sporazum Dačić – Tači”.

Međutim, nije samo taj sporazum za njih problematičan.

Nepunih godinu dana od početka dijaloga – 24. februara 2012. godine, donet je prvi politički dogovor koji je za Samoopredeljenje, „ukaljao nezavisnost Kosova“.

U pitanju je sporazum o uzajamnom predstavljanju, kojim je dogovoreno da se prilikom predstavljanja Kosova koristi fusnota uz odrednicu da se takvim predstavljanjem Kosova ne prejudicira njegov status.
U oštrim kritikama na račun nekadašnje vlasti koju optužuju za, sa jedne strane saradnju sa Beogradom, a sa druge, nanošenje štete „državnosti Kosova“, Samoopredeljenj tvrdi da su pregovori sa Srbijom koje je vodila bivša vlast bili netransparentni, bez principa, i da su naneli „toliku štetu nezavisnosti Kosova“, koje je već načinilo ustupke prihvatanjem Ahtisarijevog paketa.

Samoopredeljenje sada očekuje samo uzajamno priznanje sa Srbijom, jer je za njih status Kosova rešen 17. februara 2008. godine.

“Kosovo je nezavisna i suverena zemlja. Ono što ostaje nerešeno je status odnosa Kosova i Srbije. Očigledno je da se Kosovo i Srbija ne priznaju, pa je potrebno uzajamno priznanje, kako je to naveo predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden“, naglasilo je Samoopredeljenje u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari