Sanda Rašković Ivić: Vučić sprema kapitulaciju umesto povratka Srbije na sever Kosova i Metohije 1Foto: N1

Poslanica i potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić izjavila je danas da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić „sprema kapitulaciju“ na Kosovu i Metohiji umesto da zahteva povratak institucija Srbije na sever pokrajine, pošto je „Briselski sporazum mrtav“.

„Ako obe strane čine ustupke, onda bi Prištinski ustupak bio da se malo pritisne oko formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), koja je magla i paučina i to pod kosovskim ustavom, a ustupak Srbije bi bio kapitulacija“, rekla je Sanda Rašković Ivić televiziji N1, a prenosi u saoštenju Narodna stranka.

Sanda Rašković Ivić je istakla da je insistiranje na ZSO i održavanju Briselskog sporazuma „nije ništa drugo nego kapitulacija“, jer se tim sporazumom „defakto zaokružuje državnost“ samoproglašenog Kosova.

„Ako bismo i dobili ZSO, to bi bilo implicitno priznavanje nezavisnosti samoproglašenog Kosova i zato je sada momenat da Vučić konačno pošalje pisma predsednicima Rusije i Kine sa zahtevom da ulože veto u Savetu bezbednosti ako na dnevni red dođe članstvo Prištine u UN“; rekla je Sanda Rašković Ivić.

„Sada je trenutak i da se vrate institucije Srbije na sever jer je Briselski sporazum mrtav“, dodala je Sanda Rašković Ivić.

Potpredsednica Narodne stranke je odluku prištinskih vlasti da na 48 sati odlože izricanje kazni za registarske nazvala „kuvanjem žabe“.

„Odlažu se stvari koje će opet doći na sto, ali je reč i o pacifikovanju Srba, jer je prva reakcija je najsrčanija, pa ako se odloži na 48 sati, onda će da splasne reakcija ljudi su se spremali da se bune. Tenzije mogu da se spuste za dva dana i da ljude toliko maltretirate da prvo bude 48 sati, pa sedam dana, pa 30 dana… Da bi oni na kraju, uplašeni od sukoba, rekli ’bolje pakt nego rat’ i ’bolje da se dogovorimo’“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Sanda Rašković Ivić rekla je da bi ulazak samoproglašenog Kosova u UN vodio ka stvaranju „velike Albanije“, odnosno ujedinjenju teritorije Kosova i Metohije sa Albanijom u jednu državu.

„To bi vodilo i gubitku našeg identiteta jer u toj državi ne bi mogla da postoji Srpska pravoslavna crkva, pošto po pravoslavnim kanonima na teritoriji jedne države može da postoji samo jedna pravoslavna crkva, pa bi svi naši manastiri postali albanski manastiri“, zaključila je Sanda Rašković Ivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari