Sankcije Rusiji i vladavina prava uslov za dalji napredak Srbije ka EU: U utorak rasprava o rezoluciji Evropskog parlamenta 1Evropski parlament Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Nacrt rezolucije poslanika iz EP Tonina Picule u kojoj se državama članicama preporučuje da se sa Srbijom ostvari dalji napredak u pregovorima samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama Evropske unije Rusiji i ostvari vidljiv napredak u reformama naći će se pred poslanicima Evropskog parlamenta na plenarnoj sednici u utorak 22. novembra, prenosi portal European Western Balkans.

U delu koji se odnosi na Srbiju, na nacrt rezolucije o kojoj će se glasati na istom plenarnom zasedanju, podneta su još dva usmena amandmana u kojima se poziva da se posebno ispitaju svi projekti u Srbiji koji se finansiraju u okviru Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, “kako bi se osiguralo da svi rashodi u EU budu u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima Evropske unije”.

U drugom usmenom amandmanu predlaže se i formulacija da države članice da preispitaju sve “bilateralne kao i fondove EU za Srbiju, koji bi koristili srpskim vlastima”.

U jednom od novih amandmana koji se odnosi na čitav region, pozdravlja se nedavno usvajanje sporazuma na Samitu Berlisnkog procesa, posebno zaključivanje regionalnih sporazuma o mobilnosti, slobodi putovanja sa ličnim kartama i priznavanju akademskih diploma i stručnih sertifikata.

U tom delu nacrta rezolucije, Evropski parlament poziva države članice da izraze “rezervu u vezi sa bilo kojom incijativom regionalne saradnje koja ne obuhvata svih šest zemalja Zapadnog Balkana i nije zasnovana na pravilima EU, kao što je inicijativa Otvoreni Balkan”.

Nakon glasanja u plenumu izveštaj Tonina Picule će dobiti formu rezolucije, koja je i zvanični stav Evropskog parlamanta o stanju politike proširenja. Rezolucije EP imaju formu preporuke državama članicama i drugim institucijama u EU.

U konkretnim preporukama kada su u pitanju ostale države Zapadnog Balkana u izvestaju stoji i da bi trebalo pomoći BiH u rešavanju 14 ključnih prioriteta, kao preduslov za dobijanje statusa kandidata, podsticati ubrzanje procesa pristupanja Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari