Evroposlanici: Pregovori sa Srbijom treba da napreduju samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU Rusiji 1Evropski parlament Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (EP) usvojio je danas u Briselu Preporuku u vezi s novom strategijom EU za proširenje u kojoj se ističe da je jačanje politike proširenja najsnažnije oruđe EU i da bi pristupne pregovore u tom procesu trebalo završiti do kraja tekuće decenije.

U dokumentu o kojem će se u novembru izjasniti poslanici EP na plenarnoj sednici, navodi se da bi pristupni pregovori sa Srbijom trebalo da napreduju samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvari značajan napredak u reformama vezanim za EU, objavljeno je na sajtu EP.

Evroposlanici su takođe pozvali EU da reformiše proces donošenja odluka kada je reč o proširenju i zatražili da se obezbedi da svaka stagnacija ili nazadovanje u procesu reformi u vezi sa EU bude sankcionisani, a svaki održiv napredak nagrađen.
Članovi Odbora pozvali su EU da prevaziđe status kvo i da ponovo pokrene proces proširenja, kako u svojim redovima tako i u zemljama u procesu pristupanja.

U svetlu rastuće ruske pretnje evropskom miru i stabilnosti, poboljšana politika proširenja ostaje najjače geopolitičko oruđe koje je na raspolaganju EU, naglašava se u danas usvojenoj Preporuci.

U dokumentu se navodi da bi EU, kako bi postala kredibilniji i efikasniji globalni igrač, trebalo da reformiše način donošenja odluka, na primer uvođenjem glasanja kvalifikovanom većinom u oblastima relevantnim za proces pridruživanja.

Evroparlamentarci takođe pozivaju zemlje članice da ispune obaveze EU prema zemljama Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva i da osigiraju da neće biti alternativa u zamenu za proširenje.

Poslanici zahtevaju i da demokratska transformacija i vladavina prava budu u prvom planu procesa proširenja, unapređenjem procesa praćenja, izveštavanja, procene i uslovljavanja.

Preporuka o novoj strategiji EU za proširenje podstiče EU da finansiranje od strane EU i opipljive rezultate toga učini vidljivijim u zemljama proširenja, kao i da radi na sprečavanju mešanja trećih strana u njihove političke, izborne i druge demokratske procese.

Takođe, kako se dodaje, EU treba da osigura da se svaka stagnacija ili nazadovanje u procesu reformi u vezi sa EU sankcioniše u realnom vremenu, ali i da se nagrade zemlje kandidati kada ostvare održiv napredak, uključujući njihovo postepeno uvođenje u jedinstveno tržište EU.

Građani bi tako mogli da osete prednosti pristupanja tokom celog procesa, a ne samo na njegovom kraju, naveli su poslanici Evropskog parlamenta.

Dodali su i da se moraju utvrditi jasni rokovi za zaključivanje pregovora sa zemljama u procesu pristupanja i da bi ti pregovori trebalo da budu završeni najkasnije do kraja tekuće decenije.

Ističući da bi EU trebalo da da prioritet usklađivanju zemalja u procesu pristupanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, evroposlanici su naveli da bi pristupni pregovori sa Srbijom trebalo da napreduju samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvari značajan napredak u reformama vezanim za EU.

U tom svetlu, trebalo bi ponovo razmotriti sve fondove EU za Srbiju, kako bi se osiguralo da svi rashodi EU budu u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima EU, naveli su evroposlanici.

Članovi Spoljnopolitičkog odbora EP takođe pozdravljaju izuzetno brzu odluku Evropskog saveta o zahtevima Ukrajine, Republike Moldavije i Gruzije za članstvo u EU i pozivaju sve tri zemlje da napreduju sa suštinskim reformama navedenim u Mišljenju Komisije od 17. juna.

Konkretnim napretkom u reformama zemlje kandidati mogu pokazati svoju odlučnost da postanu članice EU, ističe se u Preporuci.

Izvestilac Tonino Picula na osnovu čijeg izveštzaja je sačinjena Preporuka rekao je da „EU mora ostati otvoren projekat ako želi da se razvija kao uticajan model saradnje između demokratija na globalnoj sceni“.

„EU treba da pronađe efikasniji mehanizam za prevazilaženje trenutnih unutrašnjih i spoljnih prepreka. Međutim, reforma EU može i mora da ide ruku pod ruku sa njenim daljim proširenjem. Ovi ciljevi nisu kontradiktorni. Naš odgovor mora biti principijelna, sveobuhvatna, brza i efikasna nova strategija proširenja“, dodao je Picula.

Dokument pod nazivom „Preporuka Savetu, Komisiji i Visokom predstavniku za spoljne poslove i bezbednosnu politiku o novoj strategiji proširenja EU“ usvojen je danas sa 49 glasova za, 5 protiv i 8 uzdržanih, objalvjeno je na sajtu EP.

Glasanje u Evropskom parlamentu trebalo bi da bude na dnevnom redu plenarne sednice u drugoj polovini novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari