Aleksandar Vulinfoto FoNet Milica Vučković

Funkcioner Stranke slobode i pravde (SSP) Konstantin Samofalov izjavio je danas da je nedopustivo to što se već 40 dana na čelu Bezbednosno informativne agencije (BIA) nalazi osoba koja se povezuje s organizovanim kriminalom.

Samofalov je agenciji Beta kazao da je zbog direktora BIA Aleksandra Vulina politička šteta po Srbiju, čija je reputacija već ozbiljno ugrožena, praktično nemerljiva.

„To što je direktor BIA Aleksandar Vulin pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD) je pre svega sramota, a onda ogromna šteta i opasnost za Srbiju, njen ugled u svetu i evropski put na kome bi trebalo da se nalazimo kao zemlja sa statusom kandidata za EU. Ako znamo da je Vulin pre ove funkcije bio ministar odbrane i ministar unutrašnjih poslova, to znači da je u naprednjačkoj Srbiji već godinama na čelu najosetljivijih bezbednosnih sistema čovek koji je obeležen kao saradnik i podržavalac međunarodnog kriminala“, rekao je Samofalov, koji je u tri mandata bio član Odbora za bezbednost Skupštine Srbije.

Na pitanje koje će biti bezbednosne posledice po Srbiju ukoliko Vulin ostane na čelu BIA, Samofalov je kazao da će direktna posledica tih sankcija biti odsustvo saradnje američkih, a onda i evropskih obaveštajnih službi s Vulinom i BIA, „što će itekako da utiče na bezbednost države i građana“.

Dodao je da su besmislene priče da je Vulin žrtva zbog njegovog odnosa prema Rusiji, „jer ovakve sankcije nisu uvedene ni ruskom šefu državne bezbednosti“.

„Vulin se našao pod sankcijama jer koristi svoj položaj političkog uticaja za ličnu i partijsku dobit i umešanosti u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkotika i zloupotrebu javne funkcije. Ovo piše u obrazloženju odluke o sankcijama i ovo su stvarni razlozi za odluku SAD što nikako ne umanjuje ni političku štetu ni sramotu zbog toga što je direktor BIA Vulin ustupio snimke Ruskoj Federaciji na osnovu kojih su protivnici Putinovog (Vladimir) režima i rata osuđeni na 25 godina robije“, ocenio je Samofalov.

Komentarišući to što predsednik Srbije Aleksandar Vučić brani Vulina od optužbi iz SAD, Samofalov je rekao da je to dokaz da je ovaj režim Srbiju svesno pretvorio u sigurnu kuću za kriminalce i nesigurno društvo za njene građane.

„Ukoliko se Vulin ne povuče ili ga ne smene, može se očekivati da se sankcije neće personalno zaustaviti na njemu, već da se mogu proširiti i na druge pojedince, institucije, korporacije, banke, a to bi za Srbiju, njenu bezbednost i budućnost imalo nesagledive posledice“, zaključio je Samofalov.

"Sankcije Vulinu sramota i opasnost za Srbiju": Samofalov (SSP) o direktoru BIA 1
foto FoNet Zoran Mrđa

Ministarstvo finansija SAD stavilo je 11. jula na listu sankcija direktora BIA Aleksandra Vulina.

Vulin je sankcionisan zbog navodne korupcije i umešanosti u trgovinu drogom, kao i zbog veza s Rusijom.

„Ovom odlukom se Aleksandar Vulin smatra odgovornim za koruptivna i destabilizujuća dela koja su takođe omogućila ruske maligne aktivnosti u regionu“, rekao je tada podsekretar Ministarstva finansija SAD Brajan E. Nelson.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari