Ko je sve sa Zapadnog Balkana na američkoj crnoj listi? 1foto: Medija centar; BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO; FoNet/SRS; BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS; Beta/Dragan Gojić; EPA-EFE/ MICHAEL REYNOLDS

Političari, „kontroverzni biznismeni“, osumnjičeni za razna krivična dela, trgovci oružjem, haški optuženici. Njihova imena nalaze se na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država.

Stavljanje direktora BIA Aleksandra Vulina na crnu listu SAD vratilo je u fokus koji su se sve građani Srbije, ali i privredni subjekti, našli na ovoj listi.

Na spisku sankcionisanih Sjedinjenih Američkih Država nalazi se 36 državljana Srbije i privrednih društava, a najbrojniji su oni povezani sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem.

Oni su podeljeni u tri programa sankcija – BALKANS, BALKANEO14033 i GLOMAG.

„Balkans“ predstavlja sankcije uvedene nakon ukaza predsednika SAD Džordža Buša 2001. godine, BALKANSEO14033 vezana je za odluku Džo Bajdena iz 2021. godine kojom je proširio kriterijume za „ulazak“ na listu, dodavši i umešanost u korupcija.

Sve je počelo ukazom Džordža Buša 2001. godine, škoji je crnu listu „otvorio“ za one koji su pretnja po stabilnost Zapadnog Balkana. Na njoj su mahom haški osuđenici, kao i Albanci koji su učestvovali u sukobu u Makedoniji te godine. Upravo je ovaj oružani sukob bio dodatna motivacija za donošenje ove Bušove odluke.

Ta lista i dalje važi, s tim što je predsednik Džo Bajden 2021. godine proširio kriterijume – na listi se od tada mogući naći i oni koji su umešani u koruptivne radnje. Oni se nalaze u kategorije BALKANS EO 14033, a na njoj su i Vulin, i Tešić, kao i Milorad Dodik i Sveto Marović, ali i Nikola Gruevski.

Oznaka „EO 14033“ broj je ukaza Džo Bajdena kojim je proširio režim sankcija za Zapadni Balkan.

Iz Srbije u paketu BALKANS-EO14033 su samo Vulin i bivši predsednik SCG Svetozar Marović.

Drugi paket sankcija „GLOMAG“  rezervisan je za Slobodana Tešića, povezivanog sa ilegalnom trgovinom oružja i aferom „Krušik“.

Ko je sve sa Zapadnog Balkana na američkoj crnoj listi? 2
Foto: krik.rs

Najviše osoba i privrednih društava pod sankcijama su upravo osobe koje su prepoznate kao povezane s ovim trgovcem oružjem.

Među njima su Goran Andrić iz kompanije „Welcome Trade“ i Nebojša Šarenac, koji je izvršni direktor i predstavnik „Tehnoglobal“ i „Partizan Tech“.

Sa Šarencem povezana je i firma „Melvale corporation“ iz Beograda – takođe sankcionisana.

Andrić je ranije od strane Ministarstva finansija Sjedinjenih Država označavan kao jedan od najbližih Tešićevih saradnika. I pravni zastupnik „Partizan Tech“-a Nikola Brkić, takođe je na listi. Tu su i Sreten Cvjetković, Esad Eso Kapidžić, Ljubo Maričić, Zoran Petrović, kao i Milan Subotić.

Same firme „Tehnoglobal“ i „Preduzeće za trgovinu na veliko i malo Partizan Tech“ takođe su na listi, ali i firma „ARANEKS d.o.o.“. „Vectura trans“ jedna od takođe s Tešićem povezivanih fimri, te se i ona našla pod sankcijama.

Jednako kontroverzni Zvonko Veselinović i Milan Radoičić takođe su na meti sankcija. Na listi je firma „Inkop“ iz Ćurpije, u kojoj udeo od 20 odsto ima Žarko Veselinović, a po 40 odsto njegov brat Zvonko i Radoičić. I druge, s Veselinovićem povezane firme su na sankcijama SAD – Betonjerka iz Aleksinca, Doli Bell, koja je povezana sa „Inkop“-om.

SAD sa Zvonkom Veselinovićem povezuje i firmu „Čivija komerc“ iz Šapca, dok je pod sankcijama i Žarkova firma koja nosi njegovo ime.

Ko je sve sa Zapadnog Balkana na američkoj crnoj listi? 3
Foto: MUP

Na listi je i frima „Rad 028“ iz Zvečana, koja je u vlasništvu srpskog biznismena Radula Stevića. Kosovski mediji pisali su da je upravo ova firma od avgusta 2018. godine do septembra 2021. godine pobedila na ukupno 61 tenderu u vrednosti od 5,6 miliona evra.

Veselinović i Radoičić nalaze se na dva spiska – državljana Kosova i Srbije.

Uz Veselinovića i Radoičića na listi kosovskih državljana je još nekoliko njihovih saradnika –  Željko Bojić, Siniša Nedeljković, Radovan Radić, Miljan i Milojko Radisavljević, Srđan Vulović, Radule Stević, Marko Rosić i Milan Mihajlović.

Ko je sve sa Zapadnog Balkana na američkoj crnoj listi? 4
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Bojić je bivši šef operative Kosovske policije, a optužen je za učešće u ubistvo Olivera Ivanovića. Na sankcijama je i njegov sin Andrija. Takođe, i Marko Rosić je optužen u ovom slučaju.

Nedeljković je biznismen i član SNS-a, a pod sankcijama je i s njim povezana firma „FARMA IZVORI B.I“.

Tu su i druga preduzeća povezivana sa Srbima Kosovcima koji su pod sankcijama, ali primetna su i imena članova porodice Nasera Keljmendija, koji je takođe pod sankcijama – Donata i Elvis. Naser Keljmendi na listi je kao državljanin Crne Gore.

Ko je sve sa Zapadnog Balkana na američkoj crnoj listi? 5
foto: N1

Region

Isti paket sankcija kao Vulin ima i dugogodišnii funkcioner Republike Srpske Milorad Dodik, bivši šef Obaveštajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić, bivša glavna tužiteljka te zemlje Gordana Tadić, kao i njena zamenica Diana Kajmaković, ali i nekadašnji premijer FBiH Fadil Novalić i bivši funkcioner SDA Asim Sarajlić.

Mirsad Kukić, zastupnik Predstavničkog doma BiH, Milan Tegeltija, bivši predsednik Visokog sudskog i tužiteljskog veća BiH, Nikola Špirić, izaslanik u Domu Naroda BiH, Amir Zukić, bivši zastupnik Zastupničkog doma FBiH, takođe se nalaze u ovom paketu.

Ko je sve sa Zapadnog Balkana na američkoj crnoj listi? 6
Foto: EPA-EFE/ALEXEY FILIPOV

I tu nije kraj funkcionera iz BiH saonkcionisanih zbog umešanosti u korupciju.

Na listi su i Marinko Čavara, predsednik entiteta Federacija BiH iz redova HDZ BiH, te Alen Šeranić, ministar zdravlja Republike Srpske iz Dodikovog SNSD-a.

Sankcije su ove godine uvedene i direktoru Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske Draganu Stankoviću.

Iako preminuo, na listi je i dalje biznismen Slobodan Stanković, povezan sa Miloradom Dodikom, kao i banjalučka Alternativna televizija, takođe označena kao bliska Dodiku.

Severnu Makedoniju „predstavljaju“ bivši premijer Nikola Gruevski i bivši šef tajne policije Sašo Mijalkov, dok su iz Albanije pod sankcijama bivši vlasnici „Ora News“ i „Channel 1“
Ačif Rakifi i Ili Ndroči.

Ko je sve sa Zapadnog Balkana na američkoj crnoj listi? 7
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Ko još ugrožava mir i bezbednost Zapadnog Balkana?

Sem korupcije – tu su i osobe koje „ugrožavaju mir, bezbednost, stabilnost ili teritorijalni integritet bilo koje oblasti na Zapadnom Balkanu, podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu, ometaju sprovođenje regionalnih mirovnih sporazuma, dovesti do ozbiljnog kršenja ljudskih prava na Zapadnom Balkanu“.

Tako se na listi može nači ime preminulog Slobodan Miloševića, ali i članova njegove porodice – Mire Marković i Borislava, Dragomira, Marije, Marka, Milanke Milošević. Situacija je ista i u slučaju Radovana Karadžića – na spisku je i njegova supruga Ljiljan Zelen-Laradžić, brat Luka, kao i deca Aleksandar i Sonja. Na listi je i nedavno preminuli Milan Milutinović.

Ko je sve sa Zapadnog Balkana na američkoj crnoj listi? 8
Foto: EPA/SRĐAN SUKI

Tu je i Milorad Luković Ulemek Legija, pa i haški osuđenici Ratko Mladić, Nebojša Pavković, Nikola Šainović, Veselin Šljivančanin, Franko Simatović.

Jedini aktuelni političari, uz Vulina, koji su na listi su predsednik radikala i haški osuđenik Vojislav Šešelj i bivši visoki funkcioner DSS-a Marko K. Jakšić, danas predsednik Narodnog pokreta Srba sa KiM „Otadžbina“.

Ko je sve sa Zapadnog Balkana na američkoj crnoj listi? 9
Foto: Medija centar Beograd

Na listi su i imena Albanaca, kao i paravojne formacije „Oslobodilačka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca“, ekstremističke grupe Albanska nacionalna armija, kao i njihovog krila „Nacionalni front za ujedinjenje Albanaca“, kao i druge esktremističke albanske organizacije iz Albanije i sa prostora Kosova i Metohije.

Što se tiče Republike Srpske, uz Mladića i Karadžića, tu je i Milorad Dodik, ali i Srpska demokratska stranka, kao i Ravnogorski četnički pokret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari