Šapić bi mogao sve da iznenadi 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd, koji samostalno planira nastup na beogradskim izborima, može biti iznenađenje na predstojećim izborima, procenjuju sagovornici Danasa.

Prema njihovim rečima, iznenađenje kod njega može biti pozitivno, ako osvoji izuzetan rezultat, ali i negativno ako ne uđe u Skupštinu grada Beograda, s obzirom na solidne rejtinge koje sada beleži.

Istraživači javnog menja s kojima smo razgovarali se slažu da svaki izbori donesu po nešto, u javnosti, neočekivano. Te su tako rezultati predsednički izbora bili iznenađenje za poklonike Vuka Jeremića, koji je ostvario znatno manji rezultat od prethodnih procena, takođe i za Vojislava Šešelja, dok je pozitivno iznenađenje za javnost, ne toliko za istraživače koji su „uhvatili“ njegov rast, bio rezultat Ljubiše Preletačevića Belog, odnosno Luke Maksimovića.

Đorđe Vuković, programski direktor Cesida, za Danas kaže da je rano govoriti jer je puno nepoznanica ko će, kako i sa kim izaći pred birače.

– Kada je reč o vlasti, pitanje je hoće li SNS sa SPS na listi ili ne. Ukoliko idu zajedno, očekivaće da osvoje više od 50 odsto glasova. Iznenađenje bi bilo da ne osvoje. Ukoliko SPS bude išao samostalno, pitanje je da li tako mogu preći cenzus, jer su okolnosti drugačije i u međuvremenu su ostali bez koalicionog partnera PUPS. Kada je reč o opoziciji, bio bi veliki uspeh ukoliko bi osvojili približni rezultat kao SNS – kaže on.

Prema njegovim rečima, Šapić ima status ozbiljnog igrača u Beogradu i bilo bi iznenađenje da on ne pređe cenzus, što nije nemoguće ukoliko SNS bude vodio nemilosrdnu i jaku kampanju protiv njega. On dodaje da bi bilo iznenađenje da Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd samostalno pređe cenzus.

I za Đorđa Vukadinovića, urednika Nove srpske političke misli, bilo bi iznenađenje da Šapić ne uđe u Skupštinu. Za njega je, kako kaže, pitanje samo da li će osvojiti veoma dobar ili pristojan rezultat.

– Beli je na predsedničkim izborima bio iznenađenje samom svojom pojavom. Pojava nekog novog Belog nije moguća niti verovatna. Ako bi se to dogodilo, to bi bilo pozitivno iznenađenje. Beli ovog puta neće i ne može ni približno da ponovi rezultat sa predsedničkih izbora. Pozitivno iznenađenje bilo bi da posle pola decenije konačno imamo neizvesne izbore – smatra Vukadinović. On se slaže sa tim da Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd ne može sama da pređe cenzus uz sve simpatije koje deo javnosti ima prema njima.

Vladimir Pejić, direktor Faktor plus, agencije za istraživanje javnog mnjenja, za Danas kaže da je sada veća dilema kada će biti izbori i kako će ko izaći na njih, te da iznenađenje može biti termin izbora. On navodi da Šapić solidno stoji u istraživanjima javnog mnjenja i da bi njegov ulazak u gradski parlament bio iznenađenje samo za širu javnost koja ne prati njegov rad u Beogradu i jer nema stranku iza sebe. Ipak, prema njegovim rečima, do održavanja izbora to može da se promeni jer bi taj rejting mogao njega i njegove birače da uljuljka i da on pred izbore bude „izduvan balon“.

Demostat: Nestranački kandidat SNS?

U istraživačko-izdavačkom centru Demostat nam je rečeno da stranke sada rade istraživanja kao što je Ivica Dačić potvrdio. Ipak, kako kažu, nisu poznati kandidati i ne mogu se dobiti pouzdani rezultati. I u Demostatu smatraju da će Beli teško ponoviti rezultat, a da pozitivno iznenađenje može biti Ne da(vi)mo Beograd koji ima jedan deo biračkog tela koji su ili apstinirali ili je deo glasao za Belog. „Ipak opoziciono orijentisani birači priželjkuju zajedničkog kandidata tako da će Ne da(vi)mo Beograd verovatno biti deo liste sa Sašom Jankovićem i Vukom Jeremićem i ostalima. U smislu rezultata stvorena je percepcija u javnosti da Šapić može biti iznenađenje, a da li će tako biti videćemo posle izbora. Ono što sigurno možemo očekivati kao iznenađenje je nestranačko lice za kandidata za gradonačelnika SNS. To ne bi bilo ništa novo za naprednjake imajući u vidu nestranačke ministre i predsednicu vlade“, zaključuju u Demostatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari