Šapić: Postoje šanse da pređemo cenzus 1Aleksandar Šapić Foto: Stanislav Milojković

Lider Srpskog patriotskog saveza (SPAS) i predsednik Opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić izjavio je danas za TV N1 da postoje šanse da pređe cenzus za ulazak u Skupštinu Srbije, te da će zato učestvovati na predstojećim parlamentarnim izborima.

Šapić je rekao da „ukoliko dodje do bojkota izbora, mogućnost za ulazak u parlament se povećava, ali ta mogućnost postoji i ako ne bi bilo bojkota izbora“.

Rekao je da je spreman za razgovore sa svim političkim partijama posle izbora, budući da ne veruje u predizborne koalicije.

„Mi (SPAS) nismo parlamentarni, postojimo nešto više od godinu dana, i ako ne izadjemo na parlamentarne izbore onda sebe izolujemo. Neću zastupati gledište da li je bojkot dobar ili ne, ali mislim da je sve legitimno“, kazao je Šapić.

Šapić je rekao da, za razliku od onih koji mu zameraju najavljeno učešće na parlamentarnim izborima, on „nikada nije bio u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom (SNS), nije učestvovao u zajedničkim projektima, niti je bilo kada bio izabran na neku funkciju uz pomoć SNS“.

„Mislim da situacija nije ništa mnogo bolja ili gora nego prethodnih godina, a da li će biti drugačije pred ove izbore, videćemo“, rekao je Šapić.

On je rekao da politička platforma SPAS-a podrazumeva „postizanje nacionalnog konsenzusa o nacionalnim pitanjima tako da bez obzira ko vodi državu, nacionalna politika može da ostane ista 20, 30 ili 50 godina“.

SPAS je i za veću podrška domaćim privrednicima, kao i to da „sport i kultura ne mogu biti tržišni“.

O doktoratu Siniše Malog

Na pitanje o aferi s doktoratom ministra finansija Siniše Malog, Aleksandar Šapić je rekao da „niko sam sebi ne dodeljuje doktorat, a ti koji su doktorat dodelili, mogu i da ga oduzmu“.

Šapić je rekao da je u sličnoj situaciji on bio 2015. godine, kada je osporavan njegov doktorat na Univerzitetu Union, uz tvrdnje da su neki delovi citirani bez navodjenja autora, ali njemu doktorat nije oduzet.

„Šta sam rekao za sebe, mogu da kažem i za Sinišu Malog. Znam da nikom taj rad nisam ukrao, niti platio. Koliko je dobro napisan i kvalitetan to ocenjuje komisija“, rekao je on.

„Moj mentor je dekan tog fakultata, izašao sam pred komisiju, ta disertacija je prošla, ukoliko su oni uočili bilo kakve nedostatke, sutra mogu da mi ga oduzmu. Sam sebi ga nisam dodelio, sam sebi ne mogu da oduzmem“, rekao je Šapić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari