Saracin o novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine: Nema velikog entuzijazma 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Poslanik Evropskog parlamenta i izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin izjavio je, uoči nove runde dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, kojoj će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, da ne „nema velikog entuzijazma“, ali da mora da bude optimista da će se napraviti mali korak napred u pravcu rešavanja aktuelnih pitanja.

Saracin je za Newsnight na N1 rekao da se veoma raduje što će doći do ponovnog sastanka na najvišem nivou.

„Nema velikog entuzijazma da će veliki proboj da se dogodi, reč je o konkretnim koracima za deeskalaciju na severu Kosova, da se otvore vrata i krene na pozitivan put. Potrebne su dobre vesti u regionu“, istakao je on, prenosi portal N1.

Izrazio je nadu da će dijalog, uz težak rad, malim koracima, ukazati na neki pozitivan put.

Na pitanje, šta je moguće postići posle jedne runde dijaloga, evropski zvaničnik kaže da je plan deeskalacije EU da se obe strane pokrenu u pravcu povlačenja policijski snaga, izbora za nove gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova.

Ti gradonačelnici, kako je istakao, treba da služe običnim građanima.

„Videćemo dokle ćemo stići ali je važno da počnemo ponovo da radimo na tome“, rekao je Saracin, ističući da kao diplomata mora ponekad da bude optimista.

Moramo da probamo da budemo optimisti, krenimo od toga da će se sutra napraviti mali korak dalje u pravcu rešavanja pitanja, ističe Saracin.

Rešenje dijaloga vidi samo preko Zajednice srpskih opština (ZSO) i Ohridskog sporazuma.

Mislim da je jasno da međunarodna zajednica očekuje da kosovska strana krene i da će se ZSO realizovati kako je dogovoreno, u skladu sa ustavnim propisima Kosova, istakao je Saracin.

„Politički pritisak da se dođe do deeskalacije je vrlo visok, obe strane moraju da dokažu da će nešto isporučiti“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, apsolutno najvažnije je da se život na severu Kosova normalizuje, da strah od nasilja prestane, da se obični ljudi vrate normalnom životu, posebno u četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom.

Kako je dodao, svi građani – u Srbiji, na Kosovu trebalo bi da postanu građani EU „bez čvrstih granica“.

„Eskalacija je otežala put proširenja za region. Između Kosova i Srbije postoji eskalacija i ona je toksična za ceo region, potreban je napredak, da postoji evropska budućnost za Srbiju, Kosovo, ceo region“, istakao je Saracin.

Kako je objavila Evropska spoljnopolitička služba u četvrtak od 9 časova biće održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine, kojoj će prisustvovati Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari