Saracin o situaciji na Kosovu: Nije svaki potez koji je u skladu sa zakonom politički pametan 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Nije svaki potez koji je u skladu sa zakonom politički pametan, a neki čak mogu biti i politički opasni, izjavio je danas izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Emanuel Saracin, govoreći o novonastaloj situaciji na severu Kosova.

Saracin je jutros osudio Prištinu zbog jučerašnjeg nasilnog ulaska u opštinske zgrade na severu Kosova, a nakon što se sastao sa čelnicima Kfora i kosovskim premijerom, posetio je južni, a potom i severni deo Kosovske Mitrovice.

Na konferenciji za medije u južnom delu, u bazi Euleksa, rekao je da je spontano odlučio da poseti Kosovo zato što je zabrinut zbog novonastale situacije.

Uveren sam da je jučerašnji dan bio loš za Kosovo i za ceo region Zapadnog Balkana, a potrebne su nam dobre vesti kako bismo stvorili kredibilitet za proširenje Evropske unije ka Zapadnom Balkanu, kazao je Saracin, prenosi Kossev.

Istakao je da je Ohridski sporazum velika šansa za pozitivnu vest i kretanje celog regiona ka Evropskoj uniji.

Nećemo da dozvolimo da se prilike koje su stvorene u Ohridu upropaste zbog glupih odluka, poručio je Saracin.

Kaže da razume da su za mnoge građane Kosova izjave koje stižu iz Beograda oko Ohridskog sporazuma teške za razumeti i prihvatiti, ali smatra da „svaki političar u ovoj zemlji i regionu ima odgovornost za svoje poteze“.

Saracin je upozorio da ovakav pristup Prištine nije osnova za približavanje Kosova Evropskoj uniji, naglašavajući da su prave osnove briselski dijalog i Ohridski sporazum.

Ukazao je da je Evropska unija prostor vladavine prava, demokratije i ličnih sloboda.

Vladavina prava nam je bitna i razumem zadatak kosovskih vlasti da se ona obezbedi na celoj teritoriji Kosova, ali nije svaki potez koji je u skladu sa vladavinom prava politički pametan, a neki čak mogu biti i politički opasni, kazao je Saracin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari