Saradnja samo sa „pravom opozicijom” a ne sa „Palminim strankama”: GrO DS Jagodine o nepotpisivanju sporazuma saradnje opozicionih stranaka 1Foto: Beta/Miloš Miškov

 

U Jagodini je potpisan sporazum o saradnji dela opozicionih stranaka, organizacija i grupa građana koji potpisnike obavezuje da ni na koji način ne sarađuju sa vladajućim strankama, kao ni bilo kojim od njihovih „političkih satelita”. Među strankama koje su potpisale sporazum ne nalazi se jagodinski Gradski odbor Demokratske stranke.

Tim povodom iz GrO DS Jagodina su se oglasili izjavama i saopštenjem.

Po njihovim rečima iz jagodinskih Stranke slobode i pravde i Narodne stranke su im ponudili potpisivanje Sporazuma opozicionih stranaka na čijem spisku su bile i stranke, koje ne samo da nisu opozicija, nego su „tvrdo krilo” Palmine Jedinstvene Srbije.

– Sama činjenica da ove dve stranke percipiraju POKS, Zavetnike, Dveri i GG Za demokratsku Jagodinu kao opozicione stranke bio je dovoljan razlog da se zahvalimo na ovoj „nepristojnoj ponudi”, kažu za Danas iz GrO jagodinske DS.

Oni naglašavaju da su Zavetnici „već u koaliciji sa lokalnim GG Bunt, čiji je predsednik upravo onaj Dušan Marković koji je verbalno i skoro fizički napao Mariniku Tepić u Jagodini povodom Bung-Bunga afere”.

– Demokratska stranka i njeni funkcioneri u Jagodini plaćaju visoku senu brutalne konfrontacije sa JS i SNS, tvrde oni i dodaju da je GrO DS još prošle godine doneo odluku „da neće imati nikakvu saradnju, ni pre, ni posle izbora sa JS, SNS i strankama koje daju podršku ovoj koalicionoj vlasti”.

Žao nam je što su NS i SSP, kažu oni, na mala vrata pokušale da u opozicioni blok uvuku „Palmine stranke”, a da pritom nisu pozvale svoje članove i građane da podrže građanske proteste Jagodina protiv nasilja.

– Neprihvatljiva je kritizerska politika iz fotelje i kafane, onih koji pomažu proteste, a da nikada niste objavile ni jedan tekst o bahatoj i korumpiranoj koalicionoj vlasti JS i SNS u Jagodini. SSP i NS su ovim činom izgubile poverenje Demokratske stranke, koje mogu povratiti samo ukoliko iskreno počnu, da se ponašaju kao prava opozicija koja ne sedi na dve stolice, ističu u svom obraćanju javnosti i medijima iz Gradskog odbora Demokratske stranke u Jagodini.

Demokrate iz ovog grada smatraju da „JS i SNS, na svaki način pokušavaju da razbiju i ’kupe’ i ovo malo krhke opozicije u Jagodini”.

– DS neće pokleknuti, zato što sebe smatramo čuvarima dostojanstva opozicije u Jagodin, zaključuju oni u razgovoru za Danas.

Da podsetimo, kao što je Danas već pisao, u ponedeljak, 31. jula, nakon punih 20 godina, u Jagodini je potpisan sporazum o saradnji između opozicionih stranaka, organizacija i grupa garđana. Ovaj sporazum potpisnike obavezuje da ni na koji način ne sarađuju sa vladajućim strankama, kao ni bilo kojim od njihovih „političkih satelita”.

Potpisnici sporazuma su: stranka Zajedno, Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Novo lice Srbije i grupa građana Za demokratsku Jagodinu.

Ovaj sporazum obavezuje potpisnike na međusobni dijalog i saradnju u smislu međusobnog uvažavanja i političkog nenapadanja.

– Podeljeni ne možemo da se suprotstavimo koruptivnom režimu, koji ne brine o državi i gradu, vec isključivo o profitu, izjavili su za Danas pre tri dana potpisnici sporazuma o saradnji u Jagodini.

Po njihovim rečima „vlast i njeni sateliti se najčesće pozivaju na lažni patriotizam”, umesto da se angažuju na rešavanju sistemskih problema i životnih pitanja građana, „ni koriste govor mržnje, dele nas i samo zamajavaju praznim pričama”.

– Sarađivaćemo i na način da se u javni život vrati etika, tolerancija, razumevanje, solidarnost, kao i da se smanji ogromna socijalna nejednakost među stanovništvom, istakli su tada predstavnici stranaka i organizacija koji su potpisali sporazum.

Poziv za saradnju, kako su ponedeljak veče naglasili, upućen je i svim ostalim opozicionim strankama u Jagodini, a ostaće otvoren i nadalje za sve politički bliske opcije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari