U Jagodini potpisan sporazum o saradnji dela opozicionih stranaka i organizacija građana 1Foto: Slavoljub Simić

 

Večeras je, nakon punih 20 godina, u Jagodini potpisan sporazum o saradnji između opozicionih stranaka, organizacija i grupa garđana. Ovaj sporazum potpisnike obavezuje da ni na koji način ne sarađuju sa vladajućim strankama, kao ni bilo kojim od njihovih „političkih satelita”.

Potpisnici sporazuma su: stranka Zajedno, Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Novo lice Srbije i grupa građana Za demokratsku Jagodinu.

Ovaj sporazum obavezuje potpisnike na medjusobni dijalog i saradnju u smislu međusobnog uvažavanja i političkog nenapadanja.

– Podeljeni ne možemo da se suprotstavimo koruptivnom režimu, koji ne brine o državi i gradu, vec isključivo o profitu, kažu za Danas potpisnici sporazuma o saradnji u Jagodini.

Po njihovim rečima „vlast i njeni sateliti se najčesće pozivaju na lažni patriotizam”, umesto da se angažuju na rešavanju sistemskih problema i životnih pitanja građana, „ni koriste govor mržnje, dele nas i samo zamajavaju praznim pričama”.

– Sarađivaćemo i na način da se u javni život vrati etika, tolerancija, razumevanje, solidarnost, kao i da se smanji ogromna socijalna nejednakost među stanovništvom, ističu predstavnici stranaka i organizacija koji su potpisali sporazum.

U Jagodini potpisan sporazum o saradnji dela opozicionih stranaka i organizacija građana 2
Foto: Slavoljub Simić

U medijima i javnosti, kako kažu, podstiču se nasilje i revanšizam, govor mržnje i targetiranje.

– Sve više građana odlazi odavde, stoga je neophodno da se borimo zajedničkim snagama, smatraju oni, dodajući da je poziv za saradnju upućen i svim ostalim opozicionim strankama u Jagodini, a ostaće otvoren i nadalje za sve politički bliske opcije.

Obraćanjem javnosti i medjima oni pozivamo sve građanke i građane da im se pridruže u ovoj borbi.

– Nema ko drugi osim nas samih. Ne čekajmo da se promene dese same od sebe, jer neće, tvrde oni.

Takođe pozivaju i sve Jagodince, kao i one koji se tako osećaju, da se pridruže protestima „Srbija protiv nasilja”, koji se svakog petka u 19 sati održavaju u centru Jagodine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari