Šarović: Ovaj zakon o oružju je oda nesposobnosti aktuelne vlasti 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Poslanici Skupštine Srbije, praktično poslednjeg radnog dana aktulenog skupštinskog saziva jednogalsno su podržali izmeneZakona o oružju i municiji kojim se predviđa produženje roka za preregistraciju oružja za još dve godine, odnosno do 5. marta 2022. godine.

Produženjem ovog roka lovstvo i privredna delatnost neće pretrpeti štetu, a izaći će se u susret zahtevima 80.000 lovaca i drugih fizičkih i pravnih lica i preduzetnika.

Tokom rasprave o amandmanima na Zakon o oružju, radikal Nemanja Šarović ocenio je da je ovaj zakon oda nesposobnosti ove vlasti i režima, jer pokazuje da i zakoni koji su doneti još 2015. ne mogu da se sprovedu.

Prema njegovim rečima država ništa nije uradila da bi informisala građane o obavezi koju im je nametnula, a imala je podatke koliko se loše sprovodi zakon svih ovih godina..

“Građani sa kojima sam razgovarao prvi put su čuli da oružani list ima rok i istakao da je uvođenje biometrijskih dozvola za oružje još jedan način da država zaradi.

Radikali će glasati za ovaj zakon iako je loš kako bi građane spasili negativnih posledica”, rekao je Šarović, a njegova stranačka koleginica Vjerica Radeta rekla je da je dobro što će ovaj zakon biti usvojen jer je nastao veliki problem što mnogi vlasnici oružja nisu stigli da izvrše preregistraciju, a to oružje je legalno i radikali smtraju da ne bi bilo dobro da im se oduzima.

Radikali su predložili još mesec dana produženja roka preko pomenute dve godine, kako bi se izbeglo ponovno menjanje zakona i produženje rokova.

Dragan Šormaz, poslanik Srpske napredne stranke ocenio je da je pogrešno što se ovaj proces naziva preregistracija, već je to jednostavna „zamena oružanih listova“, a problem su, prema njegovoj oceni, napravila podzakonska akta koja su naknadno predugo pisana.

On je predložio i da se važenje lekarskog pregleda produži sa pet na deset godina, koliko važi i oružni list , jer je sada situacija takva da jejer je zdravstvena inspekcija zabranila da se obavezni lekarski pregledi kod lovačkih udruženja obavljaju na terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari