Saša Janković bez poslaničkog kluba 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Pokret Saše Jankovića za sada ostaje bez svog poslaničkog kluba u Skupštini Srbije.

Iako je to bio nezvanični plan onih koji su podržali njegovu predsedničku kandidaturu, kako sada stvari stoje, pet narodnih poslanika koji su stali uz njega kao predsedničkog kandidata ipak neće zastupati stavove Jankovićevog pokreta u Narodnoj skupštini. Tome su prema saznanjima Danasa doprineli još uvek nerazjašnjeni odnosi između Jankovića i Nove stranke, odnosno njenih poslanika Zorana Živkovića i Marinike Tepić, kao i poslanika koji su izašli iz pokreta Dosta je bilo Jovana Jovanovića, Aleksandre Čabraje i Sonje Pavlović.

Umesto poslaničkog kluba koji bi zastupao pokret Saše Jankovića, tih petoro poslanika, kako saznajemo, mogli bi da naprave novi poslanički klub. Prema našim saznanjima, razgovori na ovu temu su u toku i mogli bi da budu završeni do kraja nedelje. Razlozi zbog kojih se razgovara o novom poslaničkom klubu, su kako nam kažu naši izvori, čisto tehničke prirode. Kako nam je objašnjeno, postojanje poslaničkog kluba poslanicima omogućava više vremena za diskusiju i sveobuhvatno i intenzivnije učešće u radu parlamenta.

Aleksandra Čabraja za Danas kaže da troje bivših poslanika DJB još nije definisalo svoj odnos sa Jankovićevim pokretom i da nisu uključeni u njegovo formiranje.

– Mi ne želimo saradnju po svaku cenu. Imamo naše principe i stavove i u zavisnosti od toga hoće li oni biti ispoštovani možemo da razgovaramo o saradnji. Jesmo imali volju i želju da podržimo njegovu predsedničku kandidaturu, ali to ne znači da ćemo sarađivati ubuduće. Kontakti postoje, ali ništa još nije definisano – navodi ona.

Prema rečima naših izvora bliskih udruženju Saše Jankovića, on nije u potpunosti zadovoljan dometima njegove nedavne posete Briselu, koju je organizovao Jovan Jovanović, te se to ispostavilo kao problem za saradnju.

Kada je reč o odnosima sa Novom strankom, prema rečima naših izvora, postoji neslaganje oko toga da li i na koji način udruženje građana treba da postane stranka. Na tu temu na opozicionoj sceni se vrte razne priče, a jedna od njih je ta da Živković i njegovi saradnici smatraju da bi udruženje građana trebalo u jednom trenutku da postane stranka. Mogu se čuti i tvrdnje da je rukovodstvo Nove spremno i na to da svoju stranku samo preregistruje na ime Jankovićevog pokreta, kao najlakši pravni način. Sagovornici Danasa kažu da za sada Janković odbija tu ponudu u želji da samostalno gradi svoj identitet. Jedan od razloga zbog kojeg je Janković najpre oformio udruženje građana, govorilo se, bilo je i to da je za udruženje potrebno malo novca i tri potpisa, dok je za stranku neophodno sakupiti najmanje 10.000 overenih potpisa, za šta je potreban novac.

Janković je međutim, gostujući juče ujutru na televiziji N1, rekao da ni novac ne bi bio problem jer pretpostavlja da bi svako ko je rešen da bude član stranke mogao da izdvoji 360 dinara za overu svog potpisa.

Radi se na rešavanju promene imena

Kao što je Danas juče pisao Predsedništvo udruženja građana „Slobodni građani Srbije“, ima ovlašćenje da promeni ime udruženja, s obzirom na to da se ispostavilo da je u Agenciji za privredne registre već upisano udruženje sa istim imenom. Kako saznajemo, u Jankovićevom udruženju i juče su radili na tome da reše taj problem ali nismo uspeli da saznamo na koji način. Prema našim saznanjima, postojala je ideja ad se stupi u kontakt sa Bojanom Pavlovićem, koji je 24 aprila registrovao istoimeno udruženje, da se porazgovara s njim, ili da se jednostavno ime promeni.

 

DEMANTI

Povodom navoda iz teksta „Saša Janković bez poslaničkog kluba” koji je 24. maja 2017. godine objavljen na stranici 5 dnevnog lista “Danas”, kao i na zvaničnom internet portalu danas.rs, da gospodin Saša Janković nije bio zadovoljan posetom Briselu koju sam navodno ja organizovao, samostalni narodni poslanik Jovan Jovanović uputio je sledeći demanti:
„U tekstu „Saša Janković bez poslaničkog kluba” od 24. maja 2017. objavljena je netačna informacija da sam organizovao nedavnu posetu Briselu gospodina Saše Jankovića. Koliko je meni poznato, posetu Briselu je organizovao predsednik Romske partije, nekadašnji narodni poslanik, Srđan Šajn“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari