Saša Janković: Odbili smo predlog dat kao "uzmi ili ostavi" 1Foto: FoNet Zoran Mrdja

Niko nije iznenađen time što za Pokret slobodnih građana predlog Dragana Đilasa za stvaranje Saveza za Srbiju nije prihvatljiv, nezvanično se juče moglo čuti od članova političkih organizacija koje su na beogradskim izborima nastupale na listi „Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju“, a koja je Đilasa kandidovala za gradonačelnika.

Naši sagovornici kažu da se odavno znalo da PSG, čiji je lider Saša Janković, ne prihvata predlog i da se samo čekalo da to bude javno saopšteno, što je PSG i učinio u utorak uveče posle sednice Predsedništva koje je zaključilo da Đilasov predlog nije prihvatljiv „jer se bavi formom i podelom funkcija, umesto izgradnjom jasne političke vizije oko koje bi se okupile demokratske snage“, saopšteno je iz tog pokreta. Ipak, Predsedništvo PSG je potvrdilo spremnost Pokreta da sarađuje sa svim demokratski opredeljenim organizacijama i pojedincima u aktivnostima kojima se rešavaju problemi građana Srbije.

Bez obzira na saopštenje PSG, prema saznanjima Danasa, za juče je bio zakazan novi sastanak predstavnika zajedničke liste sa beogradskih izbora (Đilasa, Jankovića, Vuka Jeremića, Borka Stefanovića, Željka Veselinovića i Janka Veselinovića). Prema našim saznanjima, sastanku, koji je održan u utorak, Janković nije prisustvovao, a u međuvremenu je stiglo i saopštenje PSG, pa se tokom jučerašnjeg dana postavljalo pitanje hoće li Janković doći na novi sastanak. On je juče za naš list rekao da će na sastanak otići.

– Naravno, prisustvovaću sastanku koji je zakazan za danas (sreda), jer Pokret slobodnih građana želi saradnju sa drugim demokratskim organizacijama i pojedincima. Odbili smo jedan od tri do sada ponuđena predloga za saradnju na nivou Srbije, koji je dat po principu „uzmi ili ostavi“ i insistirano je da se o njemu izjasnimo bez daljeg razgovora, ali smo naravno spremni da razgovaramo o drugim već podnetim, ili budućim predlozima i rešenjima – kazao je Janković, dodavši da buduću saradnju vidi kao partnerstvo u aktivnostima i jedinstvo različitosti u kojima građani različitih političkih opredeljenja prepoznaju svoje potrebe, a ne kao „zamrzavanje“ politika i organizacija do posle Vučića.

Đilas juče nije želeo da komentariše saopštenje PSG, dok predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić smatra da je neophodno naći efikasnu formu zajedničkog delovanja istinske opozicije. On je sam uveren da će to biti postignuto i smatra da za to neće biti trajnih prepreka. Jeremić je komentarišući saopštenje PSG rekao i da su Janković i Đilas izuzetno prominentni akteri te da veruje da će sve razlike biti prevaziđene. On je naveo da je „na stolu više ideja“ na koji bi način mogla da deluje opozicija i sve su one dobrodošle.

Predsednik Levice Srbije Borko Stefanović izjavio je da mu je žao što je PSG odlučio da ne ide u Savez za Srbiju. „Veoma mi je žao što je PSG odlučio da ne ide sa nama u Savez za Srbiju. Velika je šteta donekle i za budući Savez“, rekao je Stefanović za Danas. On dodaje da se nada da će Savez sa PSG ubuduće dobro sarađivati.

Boban Stojanović, politički konsultant Demostata, potez PSG kojim odbija Đilasov predlog ocenjuje kao pogrešan.

– Saopštenje je neprijateljsko i deluje da nisu za ulazak u bilo kakav savez. S jedne strane PSG verovatno želi da ostane samostalan kako se ne bi utopio u savez, ali s druge strane u situaciji u kojoj nije u savezu i u kojoj na ovakav način komunicira sa ostatkom opozicije će dovesti PSG do gašenja. Ne mogu nikako da računaju na cenzus ni na jednim izborima s obzirom na loše poteze od nastanka pokreta i deluje da im podrška opada iz dana u dan i da je daleko od cenzusa – smatra Stojanović. Kako dodaje, osuli su se i aktivisti PSG-a, i deluje da nemaju nikakvo finansiranje i zaista je njihov opstanak upitan.

– „Velika“ trojka (Đilas, Janković, Jeremić), nakon beogradskih izbora, očigledno neće napraviti ozbiljniji savez. Opcija je da Đilas i Jeremić nastave saradnju, ali mi sada izglednije deluje da će sva trojica nastaviti svojim putem uz eventualni dogovor samo oko nenapadanja i borbe za fer izborne uslove. To bi značilo da će Đilas morati da pravi svoju novu organizaciju – kaže naš sagovornik. Nadalje, on navodi, da sve to ponovo dovodi do daljeg usitnjavanja opozicije koje šteti svima i sve će ostaviti ispod ili najviše oko cenzusa.

Prema njegovim rečima, možda se dogovore pred izbore o izbornoj koaliciji, ali, kako procenjuje, tada će već biti kasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari