Sastanak CEI: Zapadni Balkan nema alternativnu budućnost osim članstva u EU 1Foto: Bojan Cvejić

Zapadni Balkan nema alternativnu budućnost osim da jednog dana svi budemo za istim evropskim stolom, a Evropska unija (EU) ne može biti kompletna bez Zapadnog Balkana, ocenjeno je danas na panelu u okviru „Konferencije o ekonomiji – Montenegro 2021“, tokom kojeg su visoki predstavnici vlada zemalja Centralnoevropske inicijative (CEI) razgovarali o postpandemijskoj budućnosti Evrope.

Konferenciji su prisustvovali premijeri Crne Gore i Hrvatske, kao i šefovi delegacija Albanije, Bugarske, Češke, Mađarske, Severne Makedonije, Moldavije, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije i Srbije, a panel je vodio moderator Goran Svilanović, bivši Generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju i diplomata.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da se EU proteklih godina suočava sa neverovatnom krizom, te da, kako je ukazao, nije lako govoriti o brzoj dinamici proširenja.

„To nije nikakva skepsa to je realnost“, rekao je Plenković.

Govoreći o porukama koje EU šalje zemljama Zapadnog Balkana, Plenković je kazao da, kako se izrazio, osećaj za realnost nije toliko na kapacitetu zemalja koje idu prema Evropi, nego i na kontekstu u kojem se EU nalazi.

On je, međutim, istakao da su uprkos tome ekonomske i finansijske poruke koje Evropska komisija šalje vrlo snažne i moćne.

„Države koje žele da se dokažu imaju prostor da to pokažu. Vlada Hrvatske će se zalagati za individualno dostignuće svake države“, istakao je Plenković.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je da Crna Gora ne može da pravi projekte kao velike sile, jer, kako je precizirao, nema kapacitet to da radi.

„Ako nemate projekat kako da očekujete pare. Zato je naše nastojanje da od Evropske Unije dobijemo razumevanje da nam nekad urade sve ‘ključ u ruke’, i projekat i investitor i pare. Možda je to najbolji način za male države“, smatra premijer Crne Gore.

Odgovarajući na pitanje šta su njegova očekivanja od EU u ovom trenutku, odnosno koju poruku mogu da pošalju građanima Crne Gore da imaju sigurnu budućnost, Krivokapić je rekao da sigurnosti nema, dodajući da postoje nada i očekivanje.

„Tu nadu i očekivanje mi nekada ne umemo da artikulišemo, ili prepoznamo na pravi način. Tvrdim da veliki deo sredstava ne možemo da povučemo iz EU zahvaljujući malim kapacitetima i u administrativnom i u svakom drugom pogledu“, kazao je Krivokapić u Budvi na međunarodnoj Konferenciji o ekonomiji Montenegro 2021.

Vladimir Marić, pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije, je kazao da je veoma bitno što je pandemija podstakla razvoj nauke u koju ta država mnogo ulaže, kao i u razvoj četiri slobode na kojima počiva EU.

Prema njegovim rečima, inicijativa Otvoreni Balkan ne poništava pojedinačne napore ka EU, već čini da se ceo proces ubrza.

„Želimo da uklonimo barijere kako bi ljudi mogli da nađu posao kako u Srbiji, tako u Albaniji i Severnoj Makedoniji“, kazao je on.

Izrazio je velika očekivanja od predstojeće međuvladine konferencije sa EU, pošto Srbija dve godine nije otvorila nova poglavlja u pregovaračkom procesu.

Posebno je bitnim ocenio poglavlja 23 i 24 i podsetio da je u tom smislu Srbija odlučna da realizuje ustavne reforme koje su neophodne.