Sastanak ministara spoljnih poslova Srbije i Danske: Rasmusen “neisprovociran napad u Banjskoj”, Dačić: “potrebna veća uloga KFOR-a” 1foto FoNet Ana Paunković

Ministar spoljnih poslova Danske Lars Leke Rasmusen je danas izjavio u Beogradu da je u nedelju u selu Banjska, na severu Kosova, došlo do „neisprovociranog napada kada su ubijeni kosovski policajac i tri napadača“.

Rasmusen je na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem kazao da je veoma zabrinut zbog stanja na Kosovu, i pozvao je „obe strane da deeskaliraju situaciju“ i ukazao da „obe imaju odgovornost da izvrše obaveze iz svojih sporazuma“.

Dačić je rekao novinarima da je na sastanku s Rasmusenom takođe izneo zabrinutost zbog stanja na Kosovu i tražio veću ulogu KFOR-a što bi, po njegovim rečima, ojačalo mir. On je naglasio da srpska strana želi mir i zaštitu srpskog naroda na Kosovu.

Rekao je da napetosti na Kosovu doprinosi neispunjenje odredbi Briselskog sporazuma s kosovske albanske strane, dodavši da ni posle deset godina nema dogovorene Zajednice srpskih opština (ZSO) na severu Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari