Možda je Dačić zamena Lavrovu za susret sa Vučićem u Beogradu: Biljana Đorđević o poseti šefa ruske diplomatije 1foto FoNet Milica Vučković

Ivica Dačić je direktni kanal proruskog, tačnije proputinovskog uticaja u Srbiji. Znamo da ga je Putin odlikovao ordenom prijateljstva, tako da mi se čini da zbog toga i nije važno da li je na mestu predsednika Skupštine u tehničkom mandatu ili punom mandatu jer mislim da bi Sergej Lavrov želeo da se sastane sa njim svakako kao vid podrške – kaže za Danas Biljana Đorđević iz Ne davimo Beograd sa liste za budući saziv Skupštine Srbije iz koalicije „Moramo“

Ona je za Danas komentarisala izjavu Marije Zaharove, koja je demantujući predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da postoje određeni tehnički problem za realizaciju posete šefa ruske diplomatije Srbiji, 6. i 7. juna, navela da će se Lavrov, osim sa Vučićem i Nikolom Selakovićem, ministrom spoljnih poslova Srbije, sastati i sa Ivicom Dačićem, predsednikom srpskog parlamenta u tehničkom mandatu.

Podsetimo i da je predsednik Srbije nedavno izjavio da nije siguran da za Dačića ima mesta u budućoj vladi Srbije.

Možda je Dačić zamena Lavrovu za susret sa Vučićem u Beogradu: Biljana Đorđević o poseti šefa ruske diplomatije 2
Foto: FoNet/ Milica Vučković

– Inače, i ministar Selaković je u tehničkom mandatu. Činjenica da nakon dva meseca mi i dalje nemamo završene izbore a kamoli konstituisan parlament ili formiranu vladu omogućava ovakve akrobacije. Mislim da je ovde u pitanju još nešto: mi zapravo ne znamo da li će se Lavrov zasigurno sastati sa Vučićem, jer ono što predsednik govori je nesigurno, kao i većina poruka koje šalje prethodnih meseci – da može biti i ovako i onako, ništa nije sigurno, sve je u nekim naznakama koje omogućavaju različite interpretacije jer se on i dalje bori za sve suženiji manevarski prostor – kaže Biljana Đorđević.

Čini mi se, dodaje ona, da će Vučič vagati do poslednjeg trenutka kako tu posetu organizovati u kontekstu izuzetno napete situacije, i da se možda sastanak sa Dačićem može posmatrati i u tom svetlu, kao zamenu za sastanak sa Vučićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.