Savet bezbednosti UN večeras raspravlja o Kosovu 1Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) raspravljaće večeras u Njujorku o novom, šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik).

Na sednici kojom će predsedavati Rusija, od 21.00 po centralnoevropskom vremenu, i Srbiju i Kosovo će predstavljati ministri spoljnih poslova, Ivica Dačić i Donika Gervala Švarc.

U izveštaju za period od 16. septembra 2022. do 18. marta 2023. godine, Gutereš je pozdravio Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i njegov Implementacioni aneks, o kojima su lideri dve strane nedavno postigli dogovor.

Gutereš je u izveštaju, koji će na sednici predstaviti šefica Unmika Karolin Zijade, ocenio da novi okvir dijaloga ima potencijal da unapredi proces ka postizanju dugoročnih rešenja.

Naveo je da će konstruktivan angažman na sveobuhvatnoj primeni Sporazuma biti neophodan za očuvanje stabilnosti i sprečavanje obnove tenzija i sukoba.

„Strane su se potpuno obavezale da će poštovati sve članove Sporazuma i ispuniti sve obaveze na svrsishodan način i u dobroj veri. Ovo je utoliko važnije jer su dešavanja tokom posmatranog perioda dovela tenzije do nivoa krize, rezultirajući najozbiljnijim nazadovanjem od početka procesa dijaloga 2011. godine“, napisao je Gutereš.

Dodao je da su „pojačana i zapaljiva retorika na svim stranama, postavljanje barikada na putevima, višestruki bezbednosni incidenti i protesti na severu Kosova povećali rizik od nasilja“.

„Incidenti etničke prirode, upotreba vatrenog oružja i povrede, i među civilima i među pripadnicima kosovske policije, kao i očigledno targetiranje novinara i međunarodnih bezbednosnih aktera, bili su posebno zabrinjavajući. Sve strane treba da budu uzdržane i da osiguraju da svi sporovi budu rešavani mirno kroz dijalog, a ne uz eskalaciju“, napisao je Gutereš.

U izveštaju, koji ne obuhvata prošlonedeljne lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova, Gutereš je naveo da je dalji napredak u dijalogu Beograda i Prištine „ključan za stvaranje uslova za povratak predstavnika kosovskih Srba u kosovske institucije na severu Kosova“.

Od usvajanja Rezolucije 1244 SB UN, 10. juna 1999. godine, to telo je do 2018. o Kosovu raspravljalo četiri puta godišnje. U 2019. su bile tri sednice SB UN o Kosovu, a od 2020. po dve sednice godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari