Savo Manojlović: Čak i da je Vučić ukrao potpise, Skupština mora da zaseda o litijumu 1foto: Twitter/KPromeni

Pokret Kreni-Promeni organizuje performans ispred Ustavnog suda jer, kako navode, Skupština Srbije krši Ustav. Kreni-Promeni je u novembru podneo žalbu Ustavnom sudu jer je skupština, navodno, izgubila 38.000 potpisa građana koji su podneli Narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma i bora, a danas Ustavnom sudu podnose i urgenciju.

„Mi smo neko ko brani Ustav ove zemlje, brani Srbiju od ekološkog uništavanja i očekujemo da institucije koje mi plaćamo to isto rade… Građani imaju mogućnost da predajom 38.000 potpisa predlože neki zakon. Nestavljanje na dnevni red skupštine te narodne inicijative je državni udar“, poručio je lider Kreni-Promeni na konferenciji za novinare ispred Ustavnog suda.

On kaže da nije video zvanično saopštenje Narodne skupštine o navodno izgubljenim potpisima.

„Čuo sam da je to bila neka polukafanska izjava, mi institucije Srbije koje plaćamo i za koje očekukjemo da rade u interesu građana ne doživljavamo niti kao kafanu niti kao rijaliti na nacionalnim frekvencijama“, istakao je Manojlović.

Navodi da po zakonu, onog trenutka kad predamo potpise, skupština ima rok od 30 dana da te potpise prebroji i utvrdi da li su validni, ali bez obzira na sve, ona mora da stavi na glasanje takvu inicijativu, ukoliko poštuje Ustav svoje zemlje.

„Pošto su predsedništvo i Skupština jedno preko puta drugog, čak iako se recimo (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić, koji je glavni lobista Rio Tinta, iskrao noću iz predsedništva kao Pepeljuga, da je dotrčao do Narodne skupštine, da mu je hrabri princ Vladimir Orlić otvorio, da su zajedno ukrali blago – te potpise, i otišli u zemlju Rio Tinta, čak i tada bi Narodna skupština morala da stavi na glasanje i da odluči ukoliko poštuje Ustav“, naveo je Manojlović.

Dodao je da poseduju tajnu informaciju da Rio Tinto preko pravosuđa pokušava da ukine donete odluke, kojim je obustavljen projekat Jadar.

Smatra da potpisi sigurno nisu nestali, „niko u ovoj zemlji, čak ni političari, nisu toliko nesposobni da izgube 38.000 potpisa“.

„Posedujemo materijalni dokaz gde su ti potpisi putovali i naredne nedelje ćemo to objaviti“, poručio je i istakao da će tražiti od institucija odgovor.

Ističe da čak i da su izgubljeni, Skupština bi opet morala da se izjasni o tome.

Izvršna direktorka Kreni-promeni Marina Pavlić je kazala da to nisu potpisi, već ljudi.

„Ustavni sud treba da proceni ko je odgovoran što ta inicijativa nije stavljena na dnevni red Skupštine“, zaključuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari