SDS: Demagoško prikrivanje problema u zdravstvu nove ministarke 1foto: SDS

Socijaldemokratska stranka (SDS) ocenila je danas kao „demagoško prikrivanje problema u zdravstvu“, stav ministarke zdravlja Danice Grujičić da ne bi trebalo dozvoliti da isti lekari rade i u privatnoj i u državnoj službi

SDS je u saopštenju naveo i da je taj predlog ministarke „put kao još većem uništavanju državnog zdravstva i dodatnom finansijskom opterećenju građana“.

Ta stranka smatra da je pre takvog predloga ministarke neophodno sprovesti reformu zdravstva usmerenu na izjednačavanje privatne i državne zdravstvene službe u svim aspektima.

To podrazumeva, kako je navedeno, i uključenje privatnog zdravstva u sistem osiguranja Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja

Dodali su da bi „samo ukoliko bi državna i privatna služba bile izjednačene, predlog ministarke imao smisla“, te ocenili da se bez toga, ovakvim predlogom samo produbljuju postojeći problemi.

Naveli su i da stanje zdravstvo u Srbiji „primorava i pacijente i lekare da se okreću privatnim ustanovama“, dok istovremeno, kako su dodali, obavezuje građane da plaćaju obavezno zdravstveno osiguranje za lečenje u državnim ustanovama“.

Smatraju i da bi, ukoliko bi se sproveo predlog ministarke a bez prethodne reforme zdravstva, to dovelo do još goreg stanja jer bi se, kako su ocenili, većina lekara zbog boljih uslova odlučila za rad u privatnoj službi.


Dodali su da bi time bilo „dodatno osakaćeno državno zdravstvo“ i da bi to predstavaljalo dodatni finansijski udar na građane, jer bi još više bili prinuđeni „da se obraćaju privatnim službama“.

SDS, koju predvodi bivši predsednik Srbije Boris Tadić, smatra i da predlog ministarke „stimuliše lekare da napuštaju državnu službu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari