Sednica Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu i Metohiji 18. oktobra 1Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će se razmatrati redovan šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o situaciji na Kosovu i Metohiji, biće održana 18. oktobra, objavljeno je na sajtu Svetske organizacije.

Prethodna sednica održana je 20. aprila i na njoj je Srbiju predstavljao ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, dok je Kosovo predstavljala Donika Gervala Švarc, prenosi Kosovo onlajn.

Na toj sednici Selaković je istakao da je situacija na Kosovu nestabilna i da Srbi i drugi nealbanci žive u stanju straha i neizvesnosti, kao i da je prisustvo Unmika u nesmanjenom kapacitetu ključno za stabilnost i mir.

Rekao je da u Prištini ne postoji politička volja za konstruktivnim rešavanjem problema i da odbijanjem da se formira dogovorena Zajednica srpskih opština, kosovske vlasti podstiču odlazak Srba i drugih nealbanaca.

Švarc je tada rekla da Srbija, umesto suočavanja sa prološću i težnje ka pomirenju, trenutno predstavlja najveću pretnju normalizaciji i miru u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari