Šef delegacije BiH: Glasaćemo za članstvo Kosova u Savet Evrope 1Foto: Printscreen Saša Magazinović Iks

Šef delegacije Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Saša Magazinović, poručio je da će glasati na osnovu ubeđenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje daje ta međunarodna organizacija.

„Danas se u Strazburu izjašnjavamo o mišljenju o članstvu Kosova u Savetu Evrope. Ako usvojimo ovo mišljenje, stvara se pretpostavka za donošenje finalne odluke sredinom maja, a koja je u ingerenciji Komiteta ministara gde države članice predstavljaju ministri spoljnih poslova ili stalni diplomatski predstavnici u Strazburu“, napisao je Magazinović na društvenoj mreži „X“.

Dodaje da će glasati na osnovu ubeđenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje daje Savet Evrope.

„Da i Albanci i Srbi i svi ostali konačno dobiju pristup Evropskom sudu za ljudska prava, da žive u demokratski naprednijem društvu nego što je danas i da osete napredak u vladavini prava“, poručio je Magazinović.

Ističe da se u samom mišljenju navodi da glasanje o članstvu Kosova u Savetu Evrope ne prejudicira stavove pojedinačnih država članica u vezi sa statusom Kosova.

„Voleo bih da i Bosna i Hercegovina što pre potvrdi sporazum iz Berlinskog procesa koji predviđa kretanje samo sa ličnim kartama u našoj regiji i na taj način približi građane Kosova i naše države, onako kako su to već učinile druge države, uključujući i Srbiju“, zaključio je šef delegacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari