Šef Euleksa i komandant Kfora u poseti Severnoj Mitrovici 1Foto Eulex FB

Šef Euleksa Lars Gunar Vigemark i komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuća posetili su danas Severnu Mitrovicu, drugi put u poslednjih sedam dana.

U lancu bezbednosti na Kosovu Kfor je treća formacija koja reaguje, a prema rezoluciji SB 1244 jedina je oružana sila. Uloga Euleksa je da bude podrška Kosovskoj policiji, koja prva reaguje, prenosi Kossev.

Uoči 21. novembra, kada bi prema odluci kosovske vlade trebalo da počne kažnjavanje zbog nepreregistracije vozila, na ulicama Kosovske Mitrovice od srede su vidljive pešačke patrole Euleksa.

Patrole su posebno vidljive na glavnom šetalištu, oko trga Kneza Lazara u centru grada i na linijama koje razdvajaju severni od južnog dela grada.

Oko glavnog mosta su raspoređeni karabinjeri, dok je na samom mostu sa južne strane danas u vreme posete zvaničnika Kfora i Euleksa bio parkiran i veći broj Euleksovih džipova, uz vozila Kfora.

Oko 135 policajaca Euleksa raspoređeno je na Severu i oni su u policijskim stanicama angažovani po smenama, pre svega kao podrška preostalom malobrojnom nesrpskom osoblju koje je ostalo da radi posle otkaza koje su podneli policajci srpske nacionalnosti.

Kfor za sada nije vidljivo povećavao svoje prisustvo u odnosu na letošnju krizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari