Šef kabineta kosovske predsednice smatra da je Vučić priznao nezavisnost Kosova 1foto Aleksandar Roknić Danas

Šef kabineta predsednice Kosova Vjose Osmani, Bljerim Velja izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić priznao Kosovo, jer je Srbija učestvovala na Samitu Evropske političke zajednice (EPZ), gde su bili lideri 47 zemalja (uključujući i Kosovo).

Bljerim Velja je na platformi Iks (X) napisao da „zvanični sajt predsednika Srbije priznaje Kosovo kao nezavisnu državu koja učestvuje na Samitu EPZ u Granadi u svom zvaničnom saopštenju o Vučićevom učešću na Samitu“.

„U stvari, Kosovo je bilo jedna od 47 zemalja koje su učestvovale na Samitu. Hvala Aco!“, napisao je Vela.

Na zvaničnom sajtu Predsedništva Srbije navodi se da je „predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao na Samitu Evropske političke zajednice u Granadi, gde su lideri 47 zemalja i predstavnici Evropske unije razgovarali bezbednosna, energetska i druga važna pitanja za kontinent“.

Na tom samitu učestvovala je i predsednica Kosova Vjosa Osmani.

Ona je rekla da je nekoliko evropskih lidera istakla važnost da Srbija poveri odgovornost za „teroristički napad i akt agresije“ na Kosovo, u vezi sa napadom na kosovsku policiju na severu zemlje prošlog meseca.

Vjosa Osmani je na društvenim mrežama napisala da se u Granadi sastala sa liderima Francuske, Velike Britanije, Nemačke i Grčke.

„Važan razgovor sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom o najnovijim bezbednosnim dešavanjima na Kosovu i o našoj zajedničkoj posvećenosti održavanju mira i stabilnosti. Istakao sam važnost da se Srbija smatra odgovornom za čin agresije na našu Republiku“, napisala je Vjosa Osmani posle sastanka sa francuskim predsednikom.

Ona je odbila predlog evropskih zvaničnika da se na sastanku u Grandadi sretne sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pre nego što Srbiji budu uvedene sankcije zbog nedavnih dešavanja na severu Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari