"Sramotna izjava nepostojeće premijerke": Da li je Vučić zaista sprečio sankcije, kako tvrdi Ana Brnabić? 1Foto: Beta/Miloš Miškov

„Svi predstavnici SNS, uključujući gospođu Anu Brnabić, kao papagaji ponavljaju da Srbija, otkako je Vučić došao na vlast, uživa najveći međunarodni ugled u svojoj istoriji. Od najvećeg ugleda ikada došli smo do toga da nam preti opasnost od sankcija. Bravo. Stvarno sjajna politika u kojoj naprednjaci uvek pobeđuju, ali samo na Pinku i Hepiju“.

Ovako za Danas Bojan Pajtić, univerzitetski profesor, komentariše izjavu premijerke Ane Brnabić da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Granadi uspeo da otkloni neposrednu opasnost od uvođenja sankcija Srbiji.

„Najvažnija poruka svim našim građanima je da je predsednik Vučić u Granadi uspeo da obezbedi da Srbija bude sačuvana“, rekla je Brnabić u jutarnjem programu TV Pink.

Ona je navela da je posle incidenta u Banjskoj 24. septembra Priština pokrenula lavinu dezinformacija kako bi se tragedija iskoristila za uvođenje sankcija Srbiji, ali da je Vučić uspeo da radi i zaustavi tu lavinu i stabilizuje situaciju.

Dodala je da je Priština u diplomatskoj ofanzivi i da traži sankcije, ali da to nije iznenađenje.

„Sramotna izjava nepostojeće premijerke“, ocenjuje Zorana Mihajlović, predsednica pokreta Uvek za Srbiju, i dodaje da su upravo Vučić i politika koju vodi, zbog podržavanja paravojnih organizacija, odgovorni što smo došli u poziciju da je naneta tolika šteta Srbima na KiM i celoj Srbiji.

„I ništa on nije sprečio, on nas je doveo u situaciju najviše inflacije hrane u Evropi, pred sankcije, konflikte i čak oružane sukobe. Doveo nas je u situaciju gomilanja srpskaih trupa na granici sa Kosovom, sa našim vojnicima, sa našom decom i to u 2023.godini“, navodi Mihajlovićeva.

A Đorđe Stanković, poslanik Narodnog pokreta Srbije, Vučićevu politiku upoređuje sa palikućom, koji nakon paljenja pokušava da ugasi požar.

„To je kao kada piroman zapali požar, a onda kao vatrogasac dolazi da ga gasi. Vučić u radikalskom maniru sam pali požare i sam ih gasi. Ali nisam siguran da je ovaj požar moguće lako ugasiti, jer nekih sankcija, bar u smislu fondova EU svakako će biti. Palikuća nikada ne treba da vodi državu, jer će uvek obmanjivati javnost tvrdnjom da je on ugasio požar koji je zapalio, navodi Sranković.

Đorđe Miketić, poslanik stranke Zajedno, ipak ocenjuje da za Srbiju nema većih sankcija od samog Vučića, koji više ne vlada ni Srbijom, ni situacijom.

„Jedino što svaki dan pokušava je da sanira štetu za sebe i svoje ortake rasprodajući i poklanjajući sve što mu dođe pod ruku. Zbog njegove štetočinske politike u kojoj se interesi države i građana prodaju zarad interesa kriminalaca i profita – ponovo smo došli u situaciju da imamo inflaciju i da nam prete sankcijama“, ističe Miketić.

Dodaje da ako neko treba da dobije sankcije to su svi ti Radoičići, Mitrovići, Veselinovići, milenijum timovi i drugi koji drže naše milijarde u inostranstvu.

I Danijela Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka, smatra da je neodgovorno i bahato ponašanje predsednika države dovelo do opasnosti i mogućnosti uvođenja sankcija Srbiji.

„Premijerka Ana Brnabić, koja se ništa ne pita u okviru svojih Ustavnih ovlašćenja, verovatno je dobila uputstvo i odobrenje Aleksandra Vučića da da takvu izjavu da je upravo on jedini zaslužan za sve u ovoj zemlji. Obmanjivanje naroda je glavna uloga i predsednika i premijera ove države. Tako je i sa izjavom Ane Brnabić da je otklonjena opasnost od uvođenja sankcija Srbiji“, zaključuje poslanica Ekološkog ustanka.

Pavle Grbović, lider i poslanik Pokreta slobodnih građana, smatra da Vučić nije otklonio, već je samo privremeno izbegao opasnost sankcija, ali to ne znači da pozicija naše zemlje neće i u budućnosti biti neizvesna ukoliko ovaj režim opstane na vlasti.

„Povratak radikala na vlast doneo je i povratak reči poput rata, sankcija i izolacije u naš svakodnevni rečnik kao i osećaja opšte nesigurnosti u naš svakodnevni život. Zbog toga su nam umesto simptomatskih kratkotrajnih terapija potrebne dubinske promene i zato su izbori 17. decembra idealan trenutak da se za te promene izborimo“, navodi Grbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari