Šefovi misija zemalja Kvinte pozvali Vladu Kosova da bez odlaganja sprovede zakonsku registraciju zemljišta manastira Visoki Dečani 1Visoki Dečani Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država pozvali su danas Vladu Kosova da bez odlaganja u potpunosti sprovede zakonsku registraciju zemljišta manastira Visoki Dečani, u skladu sa odlukom Ustavnog suda.

U zajedničkom saopštenju šefovi misija zemalja Kvinte u Prištini ukazali su da je Ustavni sud Kosova u maju 2016. godine potvrdio vlasništvo manastira Dečani nad nekoliko hektara zemlje, preneo je RTK2.

„Uprkos ovoj zakonitoj odluci i kasnijim zahtevima, odluka Suda još nije sprovedena. Sprovođenje zakona i poštovanje nezavisnosti pravosuđa su odgovornost svih demokratski izabranih vlada. Takođe, to su preduslovi za demokratsku konsolidaciju Kosova i njegovu integraciju u evropske i evroatlantske institucije“, navodi se u saopštenju.

Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD ujedinjeni su u, kako se ističe, podršci demokratskoj i evropskoj budućnosti Kosova.

„Stoga još jednom pozivamo Vladu Kosova da, u skladu sa odlukom Ustavnog suda, bez odlaganja u potpunosti sprovede zakonsku registraciju zemljišta manastira Dečani“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.