Šeholi: Dolaskom petoro međunarodnih zvaničnika počinje žestok pritisak na Beograd i Prištinu 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ (1) / VASSIL DONEV (2) Arhiva

„Današanja poseta na Kosovu i Srbiji petorke visokih zvaničnika EU, SAD , Nemačke, Italije i Francuske govori da počinje žestoki pritisak na obe strane. Od danas počinju direktna i veoma precizna delovanja u svemu onome što su Kosovo i Srbija potpisali u Brisel“, kaže za Danas Fatmir Šeholi, direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa.

On ističe da se nada da će i Kosovo i Srbija da shvate da svaka eskivaža pred svetskim „buldožerima“ diplomatije može proizvesti velike probleme.

„Kosovo i Srbija nalaze se u ‘ringu’, a borba traje 12 rundi. Sada smo došli do desete runde. Ko izdrži još dve runde može da kaže da je postignut kompromis“, napominje Šeholi.

Marko Milenković iz Nove društvene inicijative očekuje da će današnji sastanci u Beogradu i Prištini dovesti do pomaka u dijalogu Beograda i Prištine.

„Međutim očekujem, pre svega, veće učešće i ulogu SAD pogotovu u procesu formiranja ZSO, kako je to i najavljeno sa njihove strane. Što se tiče francusko-nemačkog predloga, činjenica je da smo iz Prištine dobili pozitivnije stavove po tom pitanju, ali to ne znači da je prihvaćen predlog unapred, jer smo videli u prethodnom periodu da kada dođe do pregovora i potencijalnih rešenja, Priština je strana koja teže pristaje na kompromise i čak postaje nekonstruktivnija“, ističe Milenković.

Prema njegovim rečima formiranje ZSO jeste uslov srpske zajednice na severu KiM za povratak u institucije ali, kaže, ne bi isključio i mogućnost da se povratak u institucije desi i pre samog formiranja, uz neki dogovor, nacrt ili garancije međunarodne zajednice.

„Međutim, najnovija dešavanja u vezi sa eksproprijacijom zemljišta i izgradnjom novih baza specijalnih policijskih jedinica u opštini Leposavić ponovo podižu tenzije među lokalnim stanovništvom. To svakako ne ide u prilog deeskalaciji“, zaključuje Milenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari