Šeholi: Eskobar u ponedeljak u Prištini, izbore na Severu Kosova treba odložiti, to od Kurtija traže i SAD i EU 1Foto: EPA-EFE/ GEORGI LIČOVSKI

Specijalni izaslanik Sjedinjenih američkih država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar posetiće u ponedeljak Prištinu, povodom aktuelne situacije na Severu Kosova, kaže za Danas direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi.

– To je veoma bitna poseta u jeku velikih problema na severu Kosova. Kurtiju je rečeno od strane međunarodnog faktora da odloži izbore na severu, navodi Šeholi.

On dodaje da je Institut koji vodi imao više sastanaka u Americi i Nemačkoj, na osnovu kojih su, kaže, uvideli smo da EU traži odlaganje izbora.

– Ali i mi kao aktivisti Instituta smatramo da u aktuelnoj situaciji na severu Kosova lokalne izbore trebalo bi odložiti jer nijedan život nevinih ljudi nije vredno izgubiti zbog sprovođenja zakona. Sprovođenje zakona moze da sačeka kada se stvore realne okolnosti za održavanje izbora, kaže naš sagovornik.

Šeholi: Eskobar u ponedeljak u Prištini, izbore na Severu Kosova treba odložiti, to od Kurtija traže i SAD i EU 2
foto: Privatna arhiva

Izbori na Severu Kosova raspisani za gradonačelnike opština 18. decembra, a za odbornike u lokalnim skupštinama u Leposaviću i Zvečanu 25. decembra. Raspisivanje ovih vanrednih izbora usledilo je nakon ostavki članova Srpske liste.

Juče je na Severu Kosova došlo do incidenata usled ulaska novoimenovanih članova Opštinske izborne komisije, koji su na te pozicije došli nakon izlaska Srba iz institucija, u opštinske prostorije u Zubinom Potoku, Severnoj Mitrovici i Leposaviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari