Sirene u opštinama na Severu Kosova, u Zubinom Potoku i dve eksplozije 1Foto: FoNet/AP (arhiva)

U opštini Zubin Potok na Kosovu situaciji se primirila, nakon što čule se sirene za uzbunu i dve eksplozije, a kako pišu mediji došlo je do upada u opštinske prostorije od strane članova opštinske izborne komisije, a u međuvremu sirene su se čule i u Kosovskoj Mitrovici, ali i Leposaviću.

Novoimenovani članovi OIK, koji su deo ovog tela postali nakon ostavki Srba, ušli su u pratnji policije u prostorije opštine, ali do incidenta je došlo nakon pobune građana koji su u zgradi bili.

Na Instagram stranici „Zubin Potok Info“ objavljen je snimak na kojem se čuje sirena za uzbunu.

Nije isključen povratak policije i OIK.

Radio Kontakt Plus Mitrovica na svojoj Fejsbuk stranici objavili su snimak sirena na severnom delu Kosovske Mitrovice.

Kako piše KoSSev, uoči ovih dešavanja, na prostoriji izborne komisije u severnom delu Mitrovice, sinoć je razbijen prozor. I oni potvrđuju da su se čule sirene i u Severnoj Mitrovici.

U blizini JP Direkcija za stambeni i poslovni prostor i Opštinske izborne komisije u severnom delu Mitrovice okupilo se nekoliko desetina ljudi, javlja reporterka Kontakt Plus radija sa lica mesta, sirena se čula nakratko, a najveći deo okupljenih se u međuvremenu razišao. Sirena se, dodaje ovaj medij, čula nakratko.

I u opštini Leposavić su okupljeni građani, piše Kontakt plus.

 

Kosovo Online javlja da se sirene čuju i u Leposaviću, a na Severu Kosova je primećeno i veće prisustvo EULEX-a.

Aktivista iz Zubinog Potoka Milija Biševac, lider inicijative „Za Zubin Potok“, kaže da trenutno vlada napetost među građanima, ali da se sirene više ne čuju.

– Vlada velika napetost među građanima, posle sirena i dve eksplozija narod je vidno uznemiren. Ne podržavamo ovu akciju ni na koji način jer bi stvari trebalo da se rešavaju dijalogom.  Ako su Srbi napustili izbornu komisiju onda treba razgovorom rešavati probleme, a ne da se nasilno upada.

Takođe, ovo još jednom potvrđuje činjenicu da je nemoguće organizovati predstojeće izbore pod ovim uslovima i zahtevamo da se što pre sedne za predgovarački sto jer ovako su građani samo uznemireni i uplašeni, navodi Biševac koji poručuje da je ovo još jedna provokacija.

Sirene u opštinama na Severu Kosova, u Zubinom Potoku i dve eksplozije 2
foto: Vojin Radovanović/Danas

Povodom ovog slučaja oglasio se i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković koji je saopštio da je Aljbin Kurti danas na sever Kosova i Metohije poslao policiju sa dugim cevima u prostorije opštine Zubin Potok „kako bi nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje svojih nelegalnih izbora“.

– Reč je o najbrutalnijoj demonstraciji sile i izazivanju novih tenzija i provokacija od strane Prištine koja nasiljem i jednostranim merama pokušava da sprovede svoje nelegalne, protivpravne i jednostrane mere i izazove novu destabilizaciju prilika na terenu, naveo je Petković.

Petković ocenjuje da je kosovski premijer ovo tempirao i režirao dok se u Tirani održava Samit EU- Zapadni Balkan, kao što je tokom Samita u Berlinu pozvao na rušenje Briselskog sporazuma i hapšenje Nenada Đurića.

– Ovako izgleda takozvana demokratija i vladavina prava Aljbina Kurtija – dok zabranjuje Srbima da učestvuju na izborima i referendumu, istovremeno dugim cevima, puškama i nasiljem pokušava da spovede svoje izbore na severu pokrajine. Očigledna je Kurtijeva namera da nasiljem i oružjem preotme četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije i u njima na nelegalnim i nelegitimnim izborima instalira albanske predstavnike, saopštio je Petković i pozvao Srbe da ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije.

Sirene u opštinama na Severu Kosova, u Zubinom Potoku i dve eksplozije 3
foto: Kancelarija za KiM

Smatra da je jedini cilj Prištine izazivanje sukoba i krize na severu Kosova i Metohije, „jer sve što naš narod želi jeste poštovanje prava i sporazuma, prava na ostanak i opstanak na svojim vekovnim ognjištima“, naveo je Petković.

Podsetimo da su danas mediji preneli da je na jučerašnjoj sednici Centralne izborne komisije rečeno kako će Kosovska policija danas, zajedno sa opštinskim izbornim službenicima četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, obići opštinske kancelarije.

Ova je odluka usledila usled raspisivanja izbora za gradonačelnike i odbornike na Severu Kosova, nakon što su Srbi s ovog dela KiM napustili sve kosovske institucije početkom novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari