Šeholi: EU pripremila novi dokument sa 13 tačaka kao "prelazni finalni dogovor" između Beograda i Prištine 1foto: Beta/Milan Obradović; Beta/AP/Visar Kryeziu; Printscreen/YouTube/RTV Dukagjini

Specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak u iznenadnu posetu kosovskom premijeru došao je kako bi aranžirao još jedan susret Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, navodi za Danas direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi.

– Naime, ništa više nije iznenađenje s obzirom da u Prištinu samo dan ranije došao i specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan gospodin Zaracin koji je imao susrete sa liderom DSK Lumir Abdiđikuom i premijerom Kurtijem. Da bi samo nakon 24 sata nakon njegovog dolaska u Prištinu došao „iznenada“ i Lajčak, kaže Šeholi.

Specijalni izaslanik EU u Prištinu je stigao juče, te je nakon razgovora sa kosovskim predsednikom i potredsednikom vlade Aljbinom Kurtijem i Besnikom Besljimijem, izjavio da ne postoji nikakav „novi okvir“ dijaloga, te da je bio iznenađen Vučićevom izjavom da novi okvir postoji. Sam Vučić je na konferenciji nakon nedavnog Saveta za nacionalnu bezbednost rekao i da je predložena „nova armatura pregovora s Prištinom“ i da će u narednim danima „biti mnogo više pritisaka da se dođe do rešenja koje bi Srbija prihvatila“.

Lajčak je na Kosovo došao zvanično da bi aranžirao još jedan susret zvaničnika Prištine i Beograda u ovom mesecu, navodi Šeholi i otkriva da po saznanjima Instituta koji vodi sačinjen je i novi dokument o „prelaznom finalnom dogovoru“.

– Imamo saznanja iz dobro obaveštenih zapadnih izvora, po kojima EU je sačinila dokument sa 13 tačaka koji sadrži veoma detaljne konceptualne sadržaje „prelaznog finalnog dogovora“ između Kosova i Srbije sa ciljem da bude neka vrsta srednjoročnog realizovanja sporazuma, navodi direktor Instituta za međuetničke odnose.

Vučićeva izjava o novoj „armaturi“ kaže naš sagovornik nema veze sa realnim stanjem, ukazujući i Lajčakovu izjavu da je začuđen rečima predsednika Srbije, odbacujući tu izjavu kao neistinitu.

– Zasigurno ulazimo u fazu neke diplomatske ofanzive koja će imati kao rezultat dokument kojim će se dati tačne smernice sporazuma za srednjeročno vreme, s obzirom da izgleda da nijedna strana, ni zvanična Priština, niti zvanični Beograd, nije spremna za veliki finalni koncept koji bi jednom za sva vremena rešio pitanje Kosova i Srbije, navodi Šeholi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari