Šeholi: Lajčak na Kosovu nakon što je Kurti razgovarao sa Blinkenom 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Direktor Instituta za međuetničke odnose Fatmir Šeholi kaže za Danas da će se specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Priština Miroslav Lajčak tokom današnje nenajavljene posete Kosovu, nakon sastanka sa premijerom Aljbinom Kurtijem, se sastati i sa zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem.

Šeholi smatra da je povod za ovu posetu telefonski razgovor koji je kosovski premijer pre dva dana imao sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, jer su nakon tog razgovora otvorene teme koje, kako kaže, moraju biti ubrzane u dijalogu Kosova i Srbije.

Blinken je prvo razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a nakon toga i sa predsednikom kosovske vlade.

Iz Vučićevog kabineta rečeno je da je tema razgovora bilo Kosovo, ali i „želja američke administracije da u najkraćem roku bude postignuto rešenje“, odnos Srbije prema Rusiji i diversifikacija energetskih izvora Srbije.

„Blinken je upoznao Vučića sa neophodnošću brzog postizanja sporazuma sa Prištinom, a predsednik Vučić je izneo stavove Srbije“, piše u saopštenju kabineta predsednika Srbije.

O razgovoru sa američkim državnim sekretarom oglasio se i Kurtijev kabinet, iz kog su rekli da je takođe bilo razgovora o Kosovu, kao i o dijalogu sa Srbijom.

U saopštenju kabineta kosovskog premijera navodi se da su dvojica zvaničnika razgovarala o potrebi „intenziviranja procesa dijaloga prema pravno obvezujućem sporazumu čija je srž uzajamno priznavanje“.

– Lajčak je danas došao u Prištini kako bi kristalizovao dalji brzi tok dajeg dijaloga u Briselu, navodi.

Naš sagovornik napominje da se specijalni izaslanik EU nije obratio medijima nakon sastanka sa Kurtijem.

Lajčak je jutros pristigao u nenajavljenu posetu Prištini.

Ovaj diplomata je i u septembru bio na Kosovu u takođe nenajavljenoj poseti, koja je za cilj imala, kako je tada komentarisao direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi, kako bi aranžirao još jedan susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera.

 

Sam je Lajčak tada demantovao da postoji „novi okvir“ dijaloga, o kojem je pre te posete na konferenciji govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon tog sastanka u albanskim se medijima pojavio navodni nacrt novog sporazuma za normalizaciju u 13 tačaka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari