Šeholi: Srbija i Kosovo nisu igrali nikakvu ulogu u formulaciji predloga 1foto snapshot youtube

Beograd i Priština su mogli samo da klimaju glavom na ponuđeni evropski predlog, smatra Fatmir Šeholi iz Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa. Nenad Radosavljević, urednik RTV MIR, kaže da su Srbi na Kosovu „žrtva manipulacije i laži“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Radosavljević je u emisiji Newsnight na televiziji N1 ocenio da Vučić pominje Zajednicu srpskih opština samo da bi skrenuo pažnju sa tačaka evropskog predloga koje je ocenio nepovoljnim.

„ZSO nesumnjivo treba da postoji, ali 10 godina nije pominjana koliko bi trebalo“, rekao je Radosavljević.

Šeholi je kazao da Srbija i Kosovo nisu igrali nikakvu ulogu u formulaciji predloga koji su u načelu prihvatili na sastanku u Briselu.

„Beograd i Priština samo su morali da klimaju glavom“, rekao je on.

Takođe je poručio da je statut Zajednice srpskih opština već napisan, da se nalazi u Briselu i da će brzo biti dostavljen javnosti.

Radosavljević ocenjuje da je Vučić pod pritiskom javnosti i opozicionih stranaka, naročito desnih, popustio i rekao na RTS-u da su UN crvena linija.

„Mislim da, kao i uvek, on laže“, rekao je on i ocenio da se predsednik Srbije samo trudi da ostane na vlasti manipulišući javnošću.

Govoreći o „mapi puta“ za sprovođenje predloga, rekao je da postoje neki praktični koraci koji će biti realizovani.

Radosavljević smatra da bi bilo najbolje da to budu praktični problemi vezani za tablice, diplome i slično.

„Praktična životna pitanja su za mene najvažnija i nadam se da će ona prva doći na dnevni red“, kazao je on.

Šeholi smarta da treba kazati javnosti i u Srbiji i na Kosovu da je „glavna tačka u svemu ovome“ – Zajednica srpskih opština.

„Znam da Kurti ne voli da mu se to javno kaže… On ne želi da formira ZSO kako je predviđeno 2013. godine“, rekao je Šeholi.

On je ocenio da Evropa i SAD neće dozvoliti ni Kurtiju ni Vučiću da se „igraju“, jer su javno rekli da prihvataju dokument u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari